Znate li koliko se bakterija nalazi u posudama za vodu i hranu vaših ljubimaca?

Znate li koliko se bakterija nalazi u posudama za vodu i hranu vaših ljubimaca?
123rf.com

KADA pomislite na najprljavije mjesto u svojoj kući, pretpostavljamo da mislite na WC, zar ne? Ne biste vjerovali, ali više bakterija ima na drugim mjestima u kući nego u WC školjci. Ovo se posebno tiče vlasnika kućnih ljubimaca.

Ako hranite psa suhom hranom, vjerujemo da ne perete zdjelicu svaki dan. No zdjele za hranu su predmeti na kojima ima najviše bakterija u čitavoj kući.

Znate li zašto? Kada pas ili mačka jedu suhu hranu, obično ostane koja mrvica koja je idealan dom za pljesni i kvasac. Nakupine toga mogu imati za posljedicu razvijanje bakterije E. coli i salmonele koja može živjeti u zdjelici.

Zapravo je vrlo tužno kada razmislite o tome kako vaš najdraži ljubimac jede hranu i liže zdjelicu prepunu bakterija. I E. coli i salmonela mogu biti štetne za ljubimce, kao i za ljude.

Do ovog zaključka došli su znanstvenici NFS Internationala radeći eksperiment u 22 doma kroz 30 dana.

Zdjelice za hranu naših ljubimca zauzimaju visoko četvrto mjesto po količini bakterija, prva tri mjesta su spužva za pranje posuđa, kuhinjski sudoper i četkica za zube. Nakon ovih informacija sasvim je logično da ćemo češće prati zdjelice!

Čak je i potpuno logično, tanjure iz kojih jedemo peremo svaki dan, bez obzira na vrstu hrane koja se nalazi na njima. Isto vrijedi i za zdjelice pasa i mačaka.

Bilo kakvo nakupljanje bakterija u zdjelicama za hranu i vodu se može vrlo jednostavno spriječiti svakodnevnim pranjem u perilici za suđe ili deterdžentom i vrućom vodom. Obavezno se pobrinite da dobro isperete zdjelice nakon pranja deterdžentom.

Bilo bi dobro da jednom tjedno i dezinficirate sve zdjelice tako da ih namočite u otopinu vode i varikine (pola žličice varikine na 4 litre vode) i ostavite desetak minuta.

Puno bolje je koristiti zdjelice od nehrđajućeg čelika ili keramike jer plastične mogu lako puknuti, što bakterijama ostavlja prostor za razvijanje.

Zdjelice vaših ljubimca ne moraju nikome naškoditi, čistite ih redovito i maknite ih s lošeg četvrtog mjesta najprljavijih predmeta u kući.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara