Znate li zašto psi naginju glavu u stranu kada im nešto pričate?

Znate li zašto psi naginju glavu u stranu kada im nešto pričate?
123rf.com

VEĆINA pasa u situacijama kad im nešto objašnjavamo nakrivi glavu. Ponekad lijevo, a ponekad desno. Kad to rade preslatki su! Jeste li se ikad zapitali zašto psi naginju glavu?

Kao i mnoge kretnje pasa i ova nije do kraja razjašnjena, ali kao najčešći razlog zašto psi to rade navodi se - rade to jer se nama sviđa

Mnoge stvari koje psi rade vlasnicima su smiješne, a naš smijeh i geste koje pritom stvaramo psi doživljavaju kao nagradu. Pogotovo jer često osim gesti za to dobiju konkretnu nagradu - poslasticu. S vremenom pas takvo ponašanje prihvaća kao sredstvo za žicanje nagrada i uporno ga ponavlja.

Pas naginje glavu kako bi bolje razumio što mu govorite

Vjerojatno najpopularnije objašnjenje zašto pas naginje glavu je da tako namješta uši kako bi nas bolje razumio, pogotovo one riječi koje ne čuje tako često, a vezane su uz njemu važne radnje. Najčešće se to događa kad im spominjemo nešto vezano uz šetnju ili hranu.

Psi naginjanjem glave pokušavaju pročitati govor tijela

Čovjek i pas osim vokalno, komuniciraju i govorom tijela. U ovom slučaju naginjanjem glave pas pokušava što bolje pročitati izraz lica čovjeka koji mu nešto govori.

Važno je znati da naginjanje glave nije uvijek cool jer pas koji naginje glavu bez ikakvog razloga, a pritom je i trese, može ukazivati na neki zdravstveni problem.

Pokažite nam kako to rade vaši ljubimci. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara