10 nikad dovršenih filmova koje želimo pogledati

Screenshot: Youtube

NAKON što je svima postalo jasno da posljednji film Guillerma Del Tora, "At the Mountains of Madness" neće ugledati svjetlo dana (sljedeći bi projekt trebao biti "Pacific Rim"), Internet stranica Obsessed With Film objavila je odličnu listu nikad dovršenih filmova poznatih svjetskih redatelja koji, ili nikada nisu dobili zeleno svjetlo velikih kuća ili su zbog ovog ili onog razloga prekinuti usred snimanja.

10. "Dark Blood" - George Sluizer

Nizozemskog redatelja Georgea Sluizera mnogi znaju prvenstveno po odličnom "Spoorloos" i ne tako odličnom remakeu "The Vanishing" koji ga je stavio u nemilost Hollywooda. Ipak, ono zbog čega mnogi najviše žale činjenica je da je ovo bio posljednji film Rivera Phoenixa, a snimanje je prekinula upravo glumčeva prerana smrt. Riječ je o drami smještenoj u mračnoj budućnosti, a radnja prati Dječaka koji čeka smak svijeta i izrađuje lutke životareći u kući koja se nalazi na ranču korištenom za nuklearna testiranja. Sve se mijenja kada u njegov život uđe bračni par čiji se auto pokvario nedaleko njegova imanja.

Producente filma njegova je smrt razljutila pa su odlučili tužiti Phoenixovu majku jer im nije dala do znanja da se glumac drogira. Tužba je, naravno, odbačena, a snimljeni materijal nalazi se u rukama redatelja koji tvrdi da će snimke iskoristiti u dokumentarcu o životu Rivera Phoenixa.

9. "The Day The Clown Cried" - Jerry Lewis

 "Sretnici" koji su film pogledali smatraju da je riječ o neoprostivoj budalaštini i katastrofalno promašenom filmu koji ni ne zaslužuje izlazak iz podruma. Naime, radnja filma vrti se oko njemačkog klauna Helmuta Doorka koji kao politički zatvorenik završava u koncentracionom logoru gdje ga nacisti koriste da bi djecu što lakše odveli u plinske komore, a kada Doork shvati u čemu sudjeluje, odlazi s njima i zabavlja ih sve do kraja.

Scenarij koji se bavio sebičnim čovjekom i njegovim iskupljenjem, Lewis je pretvorio u crnu komediju koja je užasnula sve one koji su film pogledali, a sve je to navodno učinio ne bi li snimio film koji Akademija ne može previdjeti. Riječ je o naklapanjima, ali do današnjeg dana o ovom su projektu ispričane mnoge priče i teško je doći do istine jer čak i sam Lewis o filmu odbija pričati, a njegovi agenti upozoravaju novinare da mu to pitanje ne postavljaju.

8. "The Short Night" - Alfred Hitchcock

Nakon što je kritika pokopala njegov posljednji film "Family Plot", Alfred Hitchcock pokušao se vratiti političkom trileru, ali "The Short Night" bio je proklet od samog početka. Redatelj se isprva nije mogao složiti sa scenaristima, a krajem sedamdesetih Universal se povukao iz projekta strahujući da bi teško bolesni redatelj mogao umrijeti tijekom snimanja.

Nažalost, ono što je trebalo biti posljednje veliko djelo velikog redatelja, nikada nije realizirano. U glavnoj su se ulozi trebali pojaviti ili Sean Connery, ili Clint Eastwood ili Steve McQueen, a glavna ženska uloga vjerojatno bi pripala Liv Ullman.

7. "Ronnie Rocket" - David Lynch

Omiljeni holivudski čudak David Lynch, scenarij za "Ronnie Rocket" pisao je punih deset godina, a namjeravao ga je snimiti od sedamdesetih pa sve do kraja devedesetih. Nažalost, to se nikad nije ostvarilo, a mnogi vjeruju da je riječ o filmu koji bi se savršeno uklopio u bizarni opus osebujnog redatelja. Lynch je u nekoliko navrata rekao da je riječ o filmu koji je trenutno u stanju hibernacije i samo čeka pravi trenutak.

No, neki drugi izvori tvrde da je najveći krivac za nepostojanje ovog filma upravo Lyncheva nevoljkost da film snimi. Oni zainteresirani, scenarij u različitim verzijama mogu pronaći na internetu (http://www.scifiscripts.com/scripts/RonnieRocket.txt).

6. "The Man Who Killed Don Quixote" - Terry Gilliam

Nedosanjani san Terrya Gilliama svakako je uprizorenje Cervantesovog književnog predloška, ali čini se kao da ovom projektu nije suđeno. Sve je krenulo još početkom 2000.kada je prva serija nesretnih događaja okončala snimanje. Glavni glumac Jean Rochefort zbog problema s leđima nije mogao jahati, poplava je uništila set i opremu, a ionako skromni budžet nije rezultirao količinom snimljenog materijala koju je studio očekivao. 2008.razrješeni su svi problemi vezani za sudsku borbu sa francuskim producentima i njemačkim osiguravateljima, ali 2010. cijeli je projekt ponovno bačen u podrum.

U ovih deset godina, uz Rocheforta izredala su se još neka glumačka imena kao što su: Michael Palin, Johnny Depp, Gerard Depardieu, Vanessa Paradis, Robert Duvall i Ewan McGregor. Sve što smo na kraju dobili, odličan je dokumentarac "Lost in La Mancha".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. "Megalopolis" - Francis Ford Coppola

"Megalopolis" je trebao biti znanstveno fantastični spektakl epskih razmjera, ali sve su u konačnici pokvarili teroristi. Naime, u ideju o utopijskom New Yorku teško se mogao uklopiti u užas koji je izazvao napad na World Trade Center, a nakon pomnog razmišljanja redatelj je odustao od ovog nauma iako je u nekoliko navrata ponovio da se radi o ideji koja i dalje živi.

Još uvijek se nadamo da će se nekad veliki redatelj vratiti "velikim" filmovima (Kum, Kum 2, The Conversation, Apocalypse Now) jer ovoj nesretnoj seriji suludih projekata nasušno nedostaje nešto dobro. Primjerice, ove godine očekujemo "Twixt Now and Sunrise", film čiju je radnju redatelj usnuo na jednom od svojih brojnih putovanja. Zanimljivo, ali nekako sumnjamo da se radi o filmu s kojim će se vratiti na tron.

4. "Something's Got To Give" - George Cukor

Cukorova ponovna suradnja s Marilyn Monroe jedan je od najpopularnijih nedovršenih holivudskih projekata. Uz Deana Martina i Cyd Charisse, Marilyn je trebala glumiti Ellen Arden, suprugu i majku koja je proglašena mrtvom, ali vraća se nakon punih pet godina provedenih na pustom otoku. Od samog početka, film su pratili brojni problemi. Prva je prepreka bila operacija Marilyn Monroe koja ju je onemogućila u snimanju filma, zatim je na red došlo prekoračenje budžeta koje je 20th Century Fox teško prihvaćao, nakon toga krenuli su i problemi s glumicama koje su trebala zamijeniti Marilyn, a nakon što se zvijezda vratila, snimanje je okončala njena smrt.

Snimljeno je 40 minuta materijala koji možete pogledati na internetu ili u dokumentarnom filmu "Marilyn: The Final Days".

3. "Kaleidoscope - Frenzy" - Alfred Hitchcock

Šeszdesete definitivno nisu bile pravo vrijeme da Hitchcock progura svoj prilično hrabar povratak mračnim temama. Naime, studio nije bio siguran hoće li publika samo tako prihvatiti film o serijskom silovatelju i ubojici koji je ujedno i latentni homoseksualac. Uz sve to, Hitchcock je za ovu priliku prigrlio i eksperimentalni pristup snimanja iz ruke, a i cijeli film trebao je biti snimljen iz perspektive glavnog lika. Bio je to revolucionaran potez, ali MCA nije bio spreman na takav rizik čak ni nakon obećanja da će film biti snimljen za manje od milijuna dolara.

Sve što je ostalo jednosatna je eksperimentalna snimka iz koje je teško izvući redateljevu viziju.

2. "Don Quixote" - Orson Welles

Izgleda da su uprizorenja Cervantesovog djela osuđena na propast. Nakon smrti Orsona Wellesa, iza njega su ostali mnogi nedovršeni projekti, ali navodno, samo je jedan bio njegova dugogodišnja opsesija. Prve snimke nastale su još 1955., posljednji kadrovi Francisca Reiguere snimljeni su 1969., malo prije nego je glumac preminuo, a ideja o završetku filma pratile su Wellesa sve do njegove smrti 1985. Film koji je nastajao trideset godina na kraju nikada nije dovršen.

Ipak, najgore od svega svakako je nedjelo Jesusa Franca koji je naumio dovršiti i dovršio film prikupivši materijal iz različitih izvora, između ostalog i Oje Kodar koja je također vodila bitke s Maurom Bonnanijem oko prava na film. Nakon brojnih problema, Franco je film dovršio, a reakcije su bile iznimno negativne.

1. "Napoleon" - Stanley Kubrick

Teško je uopće zamisliti što bi Kubrick, i inače poznat po svom perfekcionizmu, učinio sa filmom koji je nazvao svojom najvećom, najambicioznijom i najosobnijom opsesijom. Megalomanski projekt s Jackom Nicholsonom u glavnoj ulozi, uključivao je i ponovno stvaranje bitaka koje su ponekad uključivale preko 50 tisuća statista. Pune dvije godine, Kubrick i njegov tim istraživali su sve vezano uz Napoleonov život i vremenski period u kojem je živio. Pribavio je preko 15 tisuća slika koje bi mu pomogle da što vjerodostojnije prikaže život u osamnaestom i devetnaestom stoljeću, posebne leće za snimanje noću, papirne uniforme da budžet održi u granicama normale, a s Rumunjskom je vojskom isposlovao tisuće vojnika koje bi angažirao u rekonstrukciji sukoba epskih razmjera.

Nakon što su ga odbili i MGM i Warner Brothers, Kubrick je odlučio snimiti "Paklenu naranču", ali do kraja života nije odustajao od ove ideje. Ono što najbolje opisuje Kubrickovu vjeru u ovaj projekt, svakako je pismo studiju u kojem tvrdi: "Nemoguće je opisati što ću napraviti, ali očekujem da ću snimiti najbolji film svih vremena" (http://geektyrant.com/storage/kubrick-napoleon.jpg). A kada to kaže Stanley Kubrick, nemamo razloga sumnjati.

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara