11 nevjerojatnih zanimljivosti o Nikoli Tesli koje sigurno niste znali

11 nevjerojatnih zanimljivosti o Nikoli Tesli koje sigurno niste znali

Foto: Arhiva

NIKOLA TESLA, koji je svojim brojnim izumima stekao svjetsku slavu, rođen je ravno prije 160 godina u Smiljanu kraj Gospića.

Iako ga danas cijeli svijet nepodijeljeno smatra genijem, njegovi suvremenici smatrali su ga čudakom. O njegovim izumima zna se mnogo, no o njegovom se životu ni danas ne zna puno. Donosimo vam neobične činjenice o Tesli koje zasigurno niste znali.

1. Živio je u celibatu

Bio je uvjeren da bi seks naškodio njegovom intelektu pa ga se odrekao. "Mislim da ne biste mogli nabrojati mnogo dobrih izuma oženjenih ljudi", rekao je jednom prilikom.

2. Bio je opsjednut brojem tri

Brojne radnje radio je triput zaredom zbog čega mnogi sumnjaju da je bolovao od opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Ruke je prao tri puta zaredom, a prije ulaska u zgradu obišao ju je tri puta.

3. Volio je golubove

Osim što ih je hranio u parku, često ih je donosio u svoju sobu. "Volio sam je kao što muškarac voli ženu i ona je voljela mene. Dok sam je imao, moj je život imao svrhu", rekao je o jednoj golubici za koju se vezao.

4. Mrzio je bisere

Nije čak želio ni razgovarati sa ženama koje su ih nosile, a nikada nije pojasnio razlog toj mržnji.

5. Prije sto godina predvidio je da ćemo imati pametne telefone

Jedan od manje poznatih uređaja koje je predvidio je pametni telefon. Naime, Tesla je u intervjuu iz 1926. koji je dao Johnu B. Kennedyju izjavio: "Kad uvedemo bežični sustav, cijeli će se svijet pretvoriti u golemi mozak. Bit ćemo u stanju komunicirati jedni s drugim neovisno o udaljenosti. Ne samo to, već ćemo kroz televiziju i telefoniju vidjeti i čuti jedni druge kao da se nalazimo licem u lice. A instrumenti pomoću kojih ćemo to raditi bit će nevjerojatno jednostavni u usporedbi s današnjim telefonima. Čovjek će moći nositi takav uređaj u džepu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Posljednje desetljeće svog života proveo je u hotelskoj sobi

Soba 3327 hotela New Yorker bila je njegov dom zadnjih deset godina. Soba se nalazila na 33. katu što je još jedan dokaz koliko je volio broj tri.

7. Bio je pristaša eugenike

Vjerovao je da "inferiorni" ljudi ne trebaju imati potomstvo. "Za sto godina neće se događati da se normalna osoba razmnožava s osobom koja joj intelektualno ne odgovara", napisao je 1935. godine.

8. Bio je uvjeren da će muškarci postati inferiorni ženama

"Ova borba za ravnopravnost spolova završit će novim poretkom u kojem će žena biti superiorna. Tu jednakost, a kasnije i superiornost, neće postići kroz plitku fizičku imitaciju već kroz buđenje intelekta žena", rekao je.

9. Tvrdio je da je izumio zraku smrti

Prema njegovim riječima ta zraka može uništiti 10.000 neprijateljskih aviona s udaljenosti od 320 kilometara, no te bilješke nikad nisu postale dostupne javnosti.

10. Obožavao ga je Mark Twain

Prema jednoj legendi, Tesla je navodno riješio Twainove probavne probleme - Twain je, naime, posjetio Teslu, a nakon što mu je ovaj demonstrirao jedan svoj eksperiment, Twain se toliko oduševio i uzbudio da je momentalno došao kraj njegovim probavnim problemima.

11. Njegovoj majci su rekli da je "dijete tame"

Tesla je navodno rođen za vrijeme oluje, u noći s 9. na 10. srpnja, 1856. (umro je 1943.). Primalja je to protumačila kao loš znak i upozorila Teslinu majku da će njeno dijete biti "dijete tame", na što se majka navodno suprotstavila primalji i odgovorila joj da će njeno dijete biti "dijete svjetlosti". Pokazalo se da je njegova majka bila u pravu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara