113-godišnja Španjolka postala najstarija osoba u svijetu koja je pobijedila koronu

113-godišnja Španjolka postala najstarija osoba u svijetu koja je pobijedila koronu
Foto: Twitter

MARIA BRANAS (113), najstarija Katalonka, koja već 20 godina živi u domu za umirovljenike u Olotu na istoku Španjolske, preboljela je koronavirus i postala najstarija osoba na svijetu koja je pobijedila covid-19.

ABC piše da je Maria imala sreću što je preživjela jer je u samo jednom danu u istome domu umirovljenika od posljedica koronavirusa preminulo 17 štićenika te dodaje da ju je nova životna pobjeda dovela na vrh popisa 'super seniora' koji su pobijedili covid-19.

Ondje je dosad bilo ime Nizozemke Cornelije Ras (107). 

Branas je rođenja 4. ožujka 1907. i kao dijete je preboljela španjolsku gripu, jednu od najvećih pandemija, koja je svijetom harala od 1918. do 1920. godine.

U intervjuu za španjolske medije starica je kazala da još uvijek osjeća manje zdravstvene poteškoće, no da je dobro nakon što je u travnju otkriveno da je pozitivna na koronavirus.

"Zahvaljujem svim zdravstvenim radnicima koji su pridonijeli mojem oporavku. Jako su se trudili", rekla je Branas.

ABC piše da je Maria rođena u San Franciscu, gdje je njezin otac radio kao novinar, zbog čega su se preselili u Španjolsku.

Godine 1931. udala se za liječnika s kojim je imala troje djece. Danas ima 11 unuka i 13 praunuka. Članovi obitelji zadnji su je put vidjeli na njezin rođendan u ožujku i kažu da se vesele što će je uskoro moći ponovno posjetiti. 

Udruga Gerontology Research Group tvrdi da je Branas najstarija osoba na svijetu koja je uspjela pobijediti covid-19.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara