15 Googleovih pitanja zbog kojih ćete se na razgovoru za posao osjećati glupo

Foto: Ilustracija

MNOGI se slažu da su intervjui za posao stresni i da se za njih vrlo teško pripremiti, s obzirom da vas budući poslodavac može koješta pitati. A kad je poslodavac Google, tek vas onda čeka iznenađenje. Stručnjak za ljudske resurse iz Seattlea, Lewis Lin, sastavio je listu od 140 pitanja koje su na razgovorima za posao predstavnici Googlea postavili njegovim klijentima. Business Insider je među spomenutim pitanjima odabrao ona koja željnima pozicije menadžera ili inženjera u Googleu predstavljaju najveći izazov - "15 Googleovih pitanja zbog kojih ćete se na razgovoru za posao osjećati glupo".

1. Koliko loptica za golf stane u školski autobus?

2. Koliko biste trebali naplatiti pranje svih prozora u Seattleu?

3. U zemlji gdje ljudi žele samo sinove, svaka obitelj se širi sve dok ne dobiju sina. Ako dobiju kćer, idu na iduće dijete. Ako dobiju sina, staju. Koji je omjer dječaka i djevojčica u toj zemlji?

4. Koliko stručnjaka za uštimavanje glasovira ima na svijetu?

5. Zašto su šahtovi okrugli?

6. Napravite plan evakuacije za San Francisco.

7. Koliko puta dnevno se kazaljke na satu poklope?

8. Objasnite značaj "dead beef"? (Doslovno značenje pojma "dead beef" je "mrtva govedina", ali u heksadekadskom zapisu kojim se koriste programeri označava pad sustava, op.a.)

9. Čovjek se zabio svojim automobilom u hotel i izgubio sve svoje bogatstvo. Što se dogodilo?

10. Trebate provjeriti ima li vaš prijatelj Bob ispravan broj vašeg telefona, ali ga to ne možete pitati izravno. Morate svoje pitanje napisati na komad papira kojeg ćete dati Eve, a koja će ga predati Bobu pa vratiti odgovor vama. Što osim pitanja morate napisati na papir kako biste bili sigurni da će Bob moći dešifrirati poruku, a da Eve neće moći pročitati vaš broj telefona?

11. Kapetan ste gusarskog broda i vaša posada će glasati o podjeli zlata. Ako se manje od pola posade složi s vama, mrtvi ste. Kako ćete podijeliti zlato tako da i sebi ostavite dobar dio, a da ipak preživite?

12. Imate osam lopti jednake veličine. Sedam lopti iste je težine, a jedna od njih je nešto teža. Kako ćete pronaći tu loptu, koristeći ravnotežu, i to u samo dva odmjeravanja težine?

13. Dobili ste dva jajeta i imate pristup zgradi sa 100 katova. Jaja mogu biti vrlo tvrda ili vrlo krhka, što znači da se mogu razbiti bacanjem s prvog kata ili mogu ostati čitava čak i ako su bačena sa 100. kata. Oba jaja su identična. Morate pronaći najviši kat stokatnice s kojeg jaje može biti bačeno, a da se ne razbije. Pitanje je samo koliko puta morate ispustiti jaje. Tijekom procesa smijete razbiti dva jaja.

14. Objasnite svom osmogodišnjem nećaku u tri rečenice što je to baza podataka.

15. Smanjili ste se na veličinu novčića i vaša je masa proporcionalno smanjena kako biste zadržali svoju originalnu strukturu. Nakon toga ste ubačeni u prazan stakleni mikser čije će se oštrice početi kretati za 60 sekundi. Što ćete učiniti?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara