16 godina Simpsona

PRODUCENTI TV showa Tracey Ullman jednom su željeli osvježiti taj program pa je 19. travnja 1987. otkačena animirana obitelj prvi puta stigla na male ekrane, a danas je u 70 zemalja gleda 70 milijuna ljudi.

Autor Matt Groening prvo je radio 48 kratkih crtanih dosjetki od dvije minute, a jednom je priznao da je likove smislio za četvrt sata dok je čekao na producenta.

Homer je nazvan po njegovom ocu, a tako se zove i autorov sin.

Pogađate da se Groeningova majka zove Marge, a sestre Lisa i Maggie. Bart je anagram od riječi "brat" što na engleskom znači balavac.

Izmišljeni grad u kojem Simpsoni žive jedno je od najpopularnijih imena za naseljena mjesta pa u Americi stvarno postoji čak 121 Springfield.

Serija je do sada osvojila 17 Emmy nagrada, a svaku epizodu čiji su troškovi milijun dolara osam mjeseci radi ekipa od 10 pisaca i sto animatora u Los Angelesu.

U nju se posljednjih sedam dana prije emitiranja ubacuju dosjetke na najnovije događaje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njenom stvaranju ne koriste se računala pa je za svaku epizodu potrebno napraviti 24.000 crteža.

Goering je već potpisao ugovor za nastavake u iduće dvije godine pa će Simpsoni postati televizijska serija koja se najduže emitirala od svih ostalih na svijetu.

U animiranom izdanju u njoj su se pored glavnih likova pojavili Michael Jackson, Michelle Pfeiffer, Danny De Vito, Britney Spears, Meryl Streep, Winona Ryder, Jerry Springer, Ringo Starr, George Harrison, Paul i Linda McCartney, Sting, Tom Jones, Elton Jones, a u najnovijoj epizodi našao se i britanski premijer Tony Blair.

U nedjelju su u Americi emitirali jubilarnu 300-tu epizodu pa cijela ekipa ima dobar razlog za slavlje.

Serija je proglašena vrhunstvom zabavne umjetnosti pa je zbog duhovitosti stvrstavaju među legendarne stvarne ličnosti poput Charliea Chaplina, braće Marx i Marka Twaina.

Obrađena je u vidu kompjuterskih igrica, a poput one nove za Playstation 2 klinci na internet stranici www.jhart.co.uk mogu skinuti staru arkadnu igru u kojoj se Homer, Bart i ostali tuku na ulici s huliganima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara