9 bizarnih stvari koje vaše tijelo radi, a vi tu ne možete baš ništa

9 bizarnih stvari koje vaše tijelo radi, a vi tu ne možete baš ništa

Foto: 123Rf

LJUDSKO je tijelo vrlo kompleksan "stroj" kojeg je teško u potpunosti razumjeti čak i stručnjacima. Između ostalog, sposobno je braniti se od različitih "napada" 24 sata dnevno uz pomoć različitih obrambenih mehanizama, koje često čak niti ne prepoznajemo kao takve.

Na ovih 9 stvari koje vaše tijelo samovoljno radi vi obično ne možete previše utjecati, no znate li zašto se uopće događaju?

1. Zijevanje - stručnjaci kažu da zijevamo u situacijama kada naš mozak doživi "overload", odnosno kada se pregrije. Zijevanje pridonosi "hlađenju".

2. Kihanje - alergeni, mikrobi, prašina i ostali iritanti napadaju, a kihanje je metoda kojom se ljudsko tijelo rješava tog "smeća".

3. Rastezanje - nakon buđenja i ponekad tijekom dana tijelo automatski poseže za rastezanjem mišića kako bi pospješilo cirkulaciju i popravilo vam raspoloženje.

4. Štucanje - štucanje se obično javlja nakon što progutate preveliki komad hrane, nakon što naglo pojedete obrok ili se jednostavno prejedete, što iritira pneumogastrički živac. To direktno utječe na želudac i dijafragmu, a rezultat je  štucanje.

5. Trzanje dok tonete u san - potpuno je refleksno i prilično čudno, kao da vas je iznenada stresla struja, no u pitanju su spazmi do kojih dolazi kada vam se, dok tonete u san, naglo usporava disanje i puls, a mišići se opuštaju. Mozak to međutim doživljava kao potencijalnu prijetnju pa vas refleksnim trzajima nastoji održati budnima.

6. Smežurana koža na jagodicama prstiju - svi znaju da se ovo događa kada je koža dulje izložena većoj količini vlage, no manje je poznato da tijelo tako automatski pokušava spriječiti da se poskliznete. Koža će se odmah prilagoditi novim, vlažnim uvjetima kako biste se lakše mogli uhvatiti za glatku površinu.

7. Gubitak pamćenja - često se događa kod traumatičnih iskustava. To nas naš mozak brani od ružnih sjećanja brisanjem onoga što bi vam moglo naštetiti.

8. Ježenje - ljudsko tijelo će se naježiti kako bi smanjilo količinu topline koju koža otpušta kroz pore, a sve kako bi se lakše zagrijalo.

9. Suze - osim što štite membranu oka, stručnjaci vjeruju i da su svojevrsna "emocionalna obrana". Naime, u uvjetima boli i stresa tijelo automatski aktivira suze kako bi skrenulo vašu pozornost od primarne nelagode koju osjećate.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara