Ako želite posao kod Elona Muska morate riješiti ovu zagonetku

Ako želite posao kod Elona Muska morate riješiti ovu zagonetku

Screenshot: YouTube

ELON MUSK, izvršni direktor Tesla Motorsa i SpaceXa na glasu je kao strog šef, koji svojim zaposlenicima zadaje gotovo nemoguće zadatke. On radi i po 20 sati dnevno, bez obzira na to je li radni dan ili vikend, a isto očekuje i od svojih zaposlenika.

Kandidata za posao u njegovoj kompaniji SpaceX ne manjka, a prema njima se Musk odnosi hladno i nezainteresirano, piše u svojoj knjizi "Elon Musk: Tesla, Space X i potraga za fantastičnom budućnošću" novinar Ashelee Vance.

"Elon će vjerojatno nastaviti pisati e-mailove i raditi tijekom prvog dijela intervjua te neće puno govoriti. Bez panike. To je normalno. S vremenom će okrenuti svoj stolac prema vama. Čak i tada, doduše, vas vjerojatno neće pogledati u oči ili se ponašati kao da ste tamo. Bez panike. To je normalno. U svoje vrijeme, obratit će vam se", opisuje Vance.

Ako mislite da je ovo strašno, postaje još strašnije. Musk ima omiljenu zagonetku koju postavlja svim kandidatima.

"Stojite na površini Zemlje. Hodate jednu milju prema jugu, jednu milju prema zapadu i jednu milju prema sjeveru. Došli ste na mjesto s kojeg ste krenuli. Gdje se nalazite", pitanje je koje Musk postavlja.

Musk je intervjuirao prvih 1000 zaposlenika kompanije SpaceX te mnoge inženjere koji su kasnije zaposleni. Sudjelovao je i u zapošljavanjima u Tesli i PayPalu, u kojem je zaposlen velik broj pojedinaca koji su kasnije osnovali svoje, vrlo utjecajne kompanije.

U prvim danima SpaceXa Musk je osobno zvao prestižna sveučilišta diljem SAD-a i tražio imena najboljih studenata. Potom je zvao te studente i vrbovao ih da dođu raditi kod njega. "Mislio sam da se netko šali. Punu minutu nisam vjerovao u to", prisjetio se za Mashable jedan student koji je zaposlen tako. Kandidate je impresionirao svojim znanjem tehničkih detalja i detalja oko poslovanja kompanija.

Iako intervju i proces zapošljavanja izgledaju zastrašujuće, oni su ništa u usporedbi sa zahtjevima koje Musk postavlja zaposlenicima. Musk slijedi pravilo Stevea Jobsa o postavljanju nemogućih zadataka pred zaposlenike, a potom javno kritizira one koji ih nisu uspjeli ispuniti. Ponekad ih dodatno ponizi tako što svima pokaže da on može bez problema napraviti ono što oni ne mogu, iako se usto bavi vođenjem dviju velikih kompanija.

"Što dulje čekate da nekog otpustite, to je više vremena prošlo od trenutka kad ste ih trebali otpustiti", prenio je njegov stav o otpuštanju jedan kolega.

"Ponekad je zbilja zastrašujuć, no nema osjećaj koliko je zapravo nametljiv. On će vas pokušati uništiti, a ako preživite, odlučit će može li vam vjerovati. On mora znati da ste jednako ludi kao on", rekao je jedan zaposlenik Tesle.

Posljednjih dana strani mediji su se raspisali o slučaju u kojem je Musk čak napao zaposlenika koji nije došao na sastanak jer je želio prisustvovati rođenju svog djeteta. Te optužbe protiv Muska iznesene su također u Vanceovoj knjizi.

"To nije isprika, jako sam razočaran. Moraš odlučiti što su tvoji prioriteti. Mi mijenjamo svijet i povijest, ili ćeš se tome posvetiti ili nećeš raditi", navodno je Musk rekao svom zaposleniku.

Na svom Twitteru napisao je da to nije istina, tvrdeći da je to totalno sranje i da on to nikad ne bi napravio.

Na kraju otkrivamo odgovor na Muskovu zagonetku. Zapravo je riječ o dva moguća odgovora, ili ste na Sjevernom polu ili negdje blizu Južnog pola. Detaljnije možete pročitati ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara