Amerikanci grade superluksuzne bunkere u kojima mogu preživjeti tri generacije

Amerikanci grade superluksuzne bunkere u kojima mogu preživjeti tri generacije

Foto: Hiddenpassageway.com

BOGATE obitelji diljem SAD-a ulažu velike količine novca kako bi zaštitili svoje voljene od neželjenih napada, prirodnih katastrofa ili apokalipse, piše Forbes.

Sigurnost doma u posljednje je vrijeme postala priča za SF, a tvrke koje zabrinutim vlasnicima osiguravaju futurističke gadgete otkrile su detalje o skupocjenim bunkerima, tajnim prolazima, sobama paike i softverima za prepoznavanje.

Trošenje na sigurnost poraslo u proteklih pet godina

Chris Pollack, predsjednik je tvrtke za dizajn i izgradnju u New Yorku, Pollack+Partners, kazao je da, iako je sigurnost oduvijek bila jako važna bogatim kupcima, trošenje upravo na tu stavku primjetno je poraslo u posljednjih pet godina. A ono što se nudi na tržištu vrlo bi lako moglo biti smješteno u znanstveno-fantastični film.

Primjerice, Izraelac Aharon Ze'evi-Farkash proveo je tri godine osmišljavajući softver koji ujedinjuje tehnologije bazirane na prepoznavanju lica, glasa i pokreta, tako prepoznajući osobu koja se približa pa vlasnici kuća s njegovim sustavom mogu jednom zauvijek zaboraviti na ključ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga opcija stiže iz Creative Home Engineeringa u Arizoni. U pitanju je tvrtka koja osmišlja i gradi tajne prolaze koji se skrivaju iza polica, garderoba, zidova, baš kao u filmovima. Osim toga, tvrtka American Saferoom Door Company specijalizirala se za izgradnju soba panike za privatne objekte, tvrtke i internacionalne organizacije u proteklih 30 godina. Godišnje prodaju između 50 i 60 posebno izrađenih vrata od kojih svaka koštaju 20.000 dolara. Ona su otporna na metke, često skrivena iza vrata koja izgledaju sasvim normalno te imaju elektro-magnetske brave pa nije potrebno okretati kvaku.

Tvrtka FLIR Systems iz Oregona izrađuje infracrvene kamere koje očitavaju toplinu svega što se nalazi u blizini, ali i ako se netko skriva do 15 kilometara udaljenosti.

Preživljavanje i do tri generacije obitelji

A među onima koji žive u iznimno sigurnim uvjetima je i Al V. Corbi, vlasnik tvrtke Strategic Armored and Fortified Environments. Njegov je dom na Hollywood Hillsu osiguran naprednim sustavima osiguranja. Zahvaljujući biometričkom sustavu prepoznavanja njegovoj obitelji nije potreban ključ, a od potresa su zaštićeni posebnim željeznim konstrukcijama ugrađenim u kuću. Ispod nje postoji bunker za spas od nuklearnih ili kemijskih napada, a u njemu se nalazi dovoljno vode, hrane i medicinskih potrepština da obitelj u njemu može preživjeti tri do šest mjeseci.

Za svoje klijente Corbi osmišljava bunkere koji se protežu na nekoliko stotina četvornih metara, a najčešće im se pristupa kroz kamine ili vrata koja se podižu. U njima se nalaze zalihe vode, hrane, medicinskih potrepština, ali u nekima su čak i mala kina, restorani i spa sobe, što znači da bi u njima, za slučaj da to bude potrebno, mogle preživjeti do tri generacije obitelji. "Oni bi bili novi Adam i Eva, koji bi sve počeli iznova", kazao je Corbi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara