Arheolozi tvrde da je Isus rođen u drugom Betlehemu

Arheolozi tvrde da je Isus rođen u drugom Betlehemu

Foto: Shutterstock

AKO JE vjerovati istraživanju izraelskih arheologa, Krist je rođen u drugom Betlehemu ili preciznije istoimenom malom selu u Galileji.

Arheolozi koji su ondje iskapali tvrde da postoji dovoljno dokaza koji upućuju na to da je upravo taj Betlehem, Betlehem Kristova rođenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Izgradnja ceste kroz selo dovela je do otkrića. Nastanjivali su ga Židovi. Znamo da su bili Židovi jer smo ovdje našli ostatke proizvodnje kamenih posuda, a njih su koristili samo oni, i to samo u Isusovo vrijeme", kaže arheolog Aviram Oshri i dodaje kako postoje dokazi da je u ranom kršćanstvu taj Betlehem slavljen kao rodno mjesto Krista.

"Car Justinijan dao je izgraditi zidine oko naselja kako bi ga zaštitio. Ruševine tih zidina i danas okružuju dijelove tog sela u Galileji", kaže Oshri.

Ujedno tvrdi da bi više smisla imalo da je Marija pri kraju trudnoće jahala na magarcu iz Nazareta u Betlehem Galilejski (udaljen samo sedam kilometara), a ne u drugi Betlehem do kojeg ima više od 150 km. Dodaje kako postoje dokazi da drugi Betlehem, na Zapadnoj obali, koju Izraelci nazivaju Judeja, uopće nije bio naseljen u 1. stoljeću.

Za kraj dodaje da ne vjeruje da će to imati bilo kakvog utjecaja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara