Arheolozi vjeruju da su pronašli mjesto suđenja Isusu

Arheolozi vjeruju da su pronašli mjesto suđenja Isusu

Foto: Shutterstock

ARHEOLOZI koji su prije 15 godina počeli proširivati Toranj Davidov u Jeruzalemu iznenadili su se kada su kopajući pronalazili sloj za slojem povijesnih ostataka da bi u konačnici pronašli mjesto za koje vjeruju da je ono na kojem je Krist bio osuđen, a to je nalazište sada predstavljeno javnosti, piše američki list The Washington Post.
 
Arheolozi znaju da je zgrada koja leži uz Toranj Davidov, u kojem je danas smješten muzej, služila kao zatvor u doba Osmanskog carstva, a u doba Križarskih ratova ondje je bio prostor za bojanje tkanina.
 
Amit Re'em, arheolog iz Jeruzalema koji je prije desetak godina sa svojom ekipom započeo iskapanja u tom dijelu Staroga grada, ističe da je zatvor važan dio istraživanja Jeruzalema jer pokazuje "povijest toga grada na posve jedinstven i jasan način".
 
Otkrili su i ostatke kanalizacijskog sustava za koji vjeruju da je ležao ispod palače ekscentričnog kralja Judeje, Heroda Velikoga.
 
Danas mnogi kršćanski hodočasnici u Jeruzalemu prolaze postaje Križnog puta (Via Dolorosa) od mjesta na kojem je, kako se vjeruje, Krist bio osuđen pod tadašnjim rimskim prokuratorom Poncijem Pilatom do Golgote gdje je bio raspet.
 
Međutim, ruta kojom prolazi Križni put mijenjala se kroz stoljeća, ovisno o vladarima i o tome što je u to doba bilo važno. Tako je u Bizantsko doba Via Dolorosa počinjala blizu područja gdje se nalazi današnji muzej u zapadnom dijelu grada.
 
Otkriće će možda promijeniti dosadašnju rutu Križnog puta
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Tek u 13. stoljeću ishodište Križnog puta preseljeno je do tvrđave Antonija, na mjesto bivše rimske vojarne i blizu džamije Al Aqsa.
 
Rasprava o tome gdje se održalo suđenje, što je jedna od najpoznatijih scena Novoga zavjeta, nastavlja se između kršćanskih teologa, povjesničara i arheologa, ovisno o tumačenju Evanđelja.
 
Isus iz Nazareta bio je, kako tumači Crkva, doveden pred Pilata u "praetorium", što je bio latinski naziv za zapovjednikov šator u rimskom logoru. No, Pilatov praetorium mogao je biti u tadašnjoj rimskoj vojarni, ali i u Herodovoj palači.
 
Danas se povjesničari i arheolozi slažu da je Herodova palača bila u zapadnom dijelu grada gdje se nalazi Toranj Davidov i zatvor iz Osmanskog carstva.
 
Sada kad je zatvor otvoren za javnost postavlja se pitanje hoće li se ponovno mijenjati ruta Križnog puta. Stručnjaci vjeruju da neće, no da će zatvor postati nezaobilazna točka za posjet kršćana koji dolaze u Jeruzalem.
 
Direktor Davidovog muzeja, Eilat Lieber, ističe da je muzej već počeo pripremati vodiče koji će posjetiteljima objašnjavati povijest tunela koji leže ispod muzeja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara