Arsen Dedić u "Pressingu": Voljeli su me i Tito i Tuđman

Arsen Dedić u "Pressingu": Voljeli su me i Tito i Tuđman

Screenshot: N1/Video

GOST emisije "Pressing" Dubravka Merlića bio je Arsen Dedić, "prvorazredni građanin drugog reda" kako je (valjda) nazvao samog sebe u svojoj autobiografiji pod istim nazivom. A na pitanje do kud je stigao s autobiografijom, Arsen je rekao: "Bavio sam se svim okolnostima koje traju već šezdeset godina. Možda će i biti tako. Bio sam ja građanin svih redova.
 
O tome nećemo jer nikad nije dobro da žrtva prepričava svoje nevolje jer zlotvor tada uživa, a žrtva si donosi nove nevolje. Bio sam napadnut i kad sam radio na televiziji. Nije bilo lako u to vrijeme. Ja sam pristalica one američke rečenice - tvoja sloboda seže do moje slobode".
 
Jedna od tema je bio i Arsenov odnos s Balaševićem i termin "balaševićevizam". "Ja nikad njega nisam snimio uživo. Imali smo jednom zajednički koncert u Beogradu. Balašević mi je jednom poslao jedan CD na kojem je on snimio pjesmu 'Biti kao Arsen'".
 
A evo zašto je upotrijebio termin "balaševićevizam".
 
"To je čovjek koji je šest puta u jednoj sezoni napunio dvoranu Lisinski. To je taj stil koji se rađa u tim krajevima, koji u sebi nosi poetsku eleganciju. Ona je pučka, ima veliku dozu humora i tu se ljudi nalaze. Ali ne oduzimam sebi pravo da o tome mislim tako. Našu estradu ne mogu gledati od toliko samoljublja. Svi se nešto prijete, ja sam reper, ja sam rocker, kao da se prijete. I ja sam svašta napravio pa ti to ne nudim dnevno. Nikome neću nanijeti zlo, ali u samoobrani nisam naivan".
 
Na pitanje je li glazbenicima bilo bolje u bivšem režimu, Arsen je rekao "kako kome", a izrazio je i mišljenje o glazbi Ive Josipovića: "Malo je poznam, moram reći otvoreno. I njega poznajem vrlo malo".
 
O svom radu u bivšem režimu, Arsen je rekao: "Pomagao sam kao autor. Navečer su me nazvali da vidim slavnu pjesmu "Domovina" i ja sam to učinio. Pomogao sam im sa sitnicama. Kad je Sarajevo bilo u panici onda sam svoju kuću u Šibeniku ponudio Montenu i njegovom ocu i pisao sam Vladi. Iste sam godine za Vladu Gotovca putovao u Rim jer smo i za njega radili koncert. Imali smo i koncert za Sarajevo. Pomagao sam na onaj način na koji sam mogao".
 
O Krleži, Jovanki, Titu...
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Kad sam išao Titu on bi želio da mu ja uz klavir sviram neke svoje stvari. Isto tako i Tuđman koji je primio mene i Gabi i rekao da smo njegov najmiliji par. Bio je muzikalan. Voljeli su me obojica".
 
O ženama i inspiraciji....
 
"Ja sam toliko loše izgledao da su me žene htjele uzeti u zaštitu... Nisam daleko od toga da je moj svijet, svijet žena. Vrlo sam vezan s Gabi... Uglavnom su moje pjesme inspirirane ženama. Ja sam tako živio dok nisam došao do konačne veze koja je doživotna s Gabi. Ali da sam živio tako, jesam. Sve je u životu vrijedilo". 
 
O menadžerima...
 
"Nikad u životu nisam imao menadžera i nikad se u životu nikom nisam ponudio osim gospodičnama. Mene su samo zvali i imao sam hrpu ponuda koje sam većinom odbijao. Prihvatio sam jedan nastup u Beču i Zadru. Šerbedžija me moli da mu budem gost u Lisinskom. Ne znam gdje me sve pozivaju. Već sam bio na bezbroj mjesta s filmom o meni..."
 
O planovima...
 
"Ima nešto novoga. Ja uvijek radim neke druge stvari. Nisam nikad nikoga iznevjerio. Radim na puno toga. Imam raznih ponuda. Ja se samo spašavam od posla, nikom se ne nudim". 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara