Australka strane turiste uči kako psovati poput Hrvata

Foto: Chasing The Donkey

BLOGERICA S.J. Begonja, Australka irskih korijena, za Expats Blog nagradu prošle je godine napisala zanimljiv tekst o hrvatskim psovkama i korisnim izrazima, a za isti je pokupila i zlatnu nagradu pa je članak odlučila podijeliti sa svojim čitateljima.

Inače, već je 15 godina u braku sa suprugom Matom Begonjom, ali dugo se borila sa svladavanjem psovki koje je često teško objasniti.

Kako ističe u svom blogu, Dalmatinci vole "skraćivati riječi, pjevati i puno psovati", a u nastavku možete pronaći psovke koje vam, tvrdi autorica, mogu pomoći kada posjetite hrvatsku obalu.

Nemoj me jebat

Nije najpristojniji izraz, ali čut ćete fa često. Možda ne u šoping centrima ili u formalnim okupljanjima, ali kad netko priča priču koja je nevjerojatna, netko će iskoristiti ovu frazu. Kada biste na engleskom htjeli reći "jesi li ozbiljan?, iskoristili biste "nemoj me jebat".

Čaću ti jarca

Imate tvrdoglavu djecu? Ova bi vam psovka mogla poslužiti ako su vam djeca tvrdoglava kao magarci. Iako, još uvijek mi nije jasno zašto se ovo tretira kao psovka. No, ponekad je najbolje ne izgovoriti neke od navedenih fraza već samo biti svjestan njihova značenja.

Boli me kurac

Moj suprug Dalmatinac ovo neprestano izgovara. Ovo koristite kada vas za nešto nije briga. Iako doslovni prijevod nema smisla, ali ako upoznate mog supruga ili njegove prijatelje, ovo je dobro znati.

Ako želite biti pristojniji, reći ćete "boli me ona stvar", ali i dalje nema smisla.

Kako da ne

Doslovni prijevod bio bi "how yes no". Čula sam ovo nekoliko puta i shvatila da znači "naravno da ne".

Katastrofa

Iako je značenje isto kao i na engleskom, ne koristi se za pravu katastrofu već da biste naglasili svoju poantu. Ovo ćete čuti u kafićima, kod prijatelja, a koristit će je i baba kad govori o vjetru. Naime, Hrvati imaju iracionalni strah od vjetra, posebno bure. Slobodno je koristite kad uđete u pekaru i doznate da je prodana posljednja krafna.

Ne mogu više, hvala

Ako namjeravate posjetiti prijatelje Hrvate, pobrinite se da ne ručate prije dolaska jer doslovno će vas šopati. Isto vrijedi i za piće. Morat ćete isprobati sve, bili gladni ili ne, a neizbježno je da ćete jednog trenutka pojesti previše pa je dobro znati za ovu frazu. No, nemojte je pretjerano upotrebljavati nakon samo jedne kriške kolača ili rakije jer neće vam povjerovati.

Živjeli

Ovo je važna riječ ako namjeravati piti s lokalnim stanovništvom. Zdravicu ponekad prati lupanje čašom o stol.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara