Avanture hrvatskih matematičkih olimpijaca: "Osim na natjecanju, pobjeđivali smo i u nogometu"

Avanture hrvatskih matematičkih olimpijaca: "Osim na natjecanju, pobjeđivali smo i u nogometu"

Foto: Press

PRIJE nekoliko dana naši su mladi matematičari ponovo ostvarili veliki uspjeh i donijeli iz Cape Towna pregršt medalja s Međunarodne matematičke olimpijade.

Gimnazijalci iz Zagreba, Zadra i Slavonskog broda u Hrvatsku su se vratili s jednom zlatnom, dvije srebrne i dvije brončane medalje, a o dojmovima s natjecanja popričali smo s Danielom Palekom, učenikom drugog razreda Gimnazije Franje Petrića iz Zadra, koji je kući stigao sa srebrnom.

Intenzivne pripreme

Hrvatska ekipa izabrana je pomoću rezultata Hrvatske matematičke olimpijade, a za odlazak u Cape Town intenzivno su se počeli pripremati 8. lipnja. U 20 dana bez stajanja na zagrebačkom FER-u svakodnevno su slušali predavanja i rješavali zadatke, čak i po 10 sati na dan. "Čini se puno kad se uzme u obzir da je potrebna stopostotna usredotočenost, ali za dobre rezultate su potrebne još duže pripreme koje najjače zemlje redovito obavljaju. Predavanja su volonterski držali uglavnom bivši natjecatelji", kazao nam je Daniel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po dolasku u Cape Town dočekala ih je zima, ali dojmovi su se brzo popravili na velikoj ceremoniji otvaranja: "Sve je izgledalo fantastično. Ceremonija je bila uveličana nastupom svjetski poznatog južnoafričkog cirkusa i bubnjarskog orkestra. Prilično su se potrudili i oko dodjele medalja, na kojoj je bila ministrica obrazovanja, nekoliko svjetski poznatih matematičara i astrofizičara, ali i tradicionalni afrički 'Praise singer' tj. vrač", kaže Daniel.

Drugo jutro nakon otvaranja uslijedio je i prvi dan natjecanja. Za rješavanje zadataka natjecatelji su imali četiri i pol sata: "To vam možda zvuči puno, ali to ne može biti dalje od istine. U jednu ruku, zadaci uopće nisu nepojmljivi učenicima srednjih škola u Hrvatskoj; svatko može razumjeti tekst zadatka i rješenje. Problemi nastaju kada to rješenje treba pronaći", ispričao je Daniel za Index.

Našlo se vremena i za razgledavanje, ali i za nogometne pobjede

Ipak, momci i djevojka nisu na natjecanju samo radili, već su stigli pronaći vremena i za razgledavanja, o kojem Daniel kaže: "Imali smo vremena za izlet na Rt dobre nade. Slobodno vrijeme se dijelilo na dnevni i noćni dio, ali zapravo i nismo stigli isprobati ništa od noćnog života Cape Towna osim nekoliko lokala pored sveučilišnog kampusa, budući da javni prijevoz nije uvijek dostupan kada padne mrak. Osim toga, u dnevnom dijelu smo u više navrata kao jedna od nogometno najjačih ekipa na natjecanju pokazali iznimnu taktičku disciplinu u okršajima s tehnički i fizički nadmoćnijim lokalcima, pobijedivši ih s velikom razlikom".

Nakon dodjele ceremonije i svečane večere natjecatelji su bili spremni za povratak u Hrvatsku, ali s njima nije bio, Mislav Balunović, najbolji član ekipe i osvajač zlatne medalje, koji se već bio zaputio na Tajvan kako bi se natjecao na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara