Banksy strah i očaj ratom pogođenih Palestinaca prikazao nevjerojatnim grafitima

Banksy strah i očaj ratom pogođenih Palestinaca prikazao nevjerojatnim grafitima

Foto: banksy.co.uk

U SRPNJU 2014. godine Izrael je započeo ratnu operaciju u pojasu Gaze koji je pod vlašću Hamasa, palestinske političke organizacije koja je u mnogim zemljama smatrana i terorističkom organizacijom. Sedam tjedana nakon početka ratne operacije pobijeno je preko 2200 ljudi, a većinom se radilo o stanovnicima Gaze.

Engleski crtač grafita Banksy odlučio je otići na samo mjesto događaja i ostaviti poruku. Naime, znakovito je kako se Gaza smatra "ogromnim zatvorom" iz razloga što u grad nikome nije dozvoljeno ući, ali niti ni iz njega izići, no Banksy kaže kako je to uvreda za zatvor jer stanovnici Gaze za razliku od zatvorenika nemaju struje niti pitke vode.

Banksy je po dolasku u Gazu krenuo na posao i kreirao je svoje prvo djelo, "Bomb Damage", inspirirano skulpturom "Mislilac" francuskog kipara i umjetnika Augustea Rodina. Banksykevo djelo doduše želi prikazati strah, očaj i beznađe stanovništva Gaze zbog kompletne ratom uzrokovane devastacije oko njih.

Idući grafit prikazuje dječje siluete kako se voze na vrtuljku u lunaparku, no u Banksy je u ovom slučaju vrtuljak zamijenio stražarnicom koja simbolizira 650 kilometara dugu izraelsku sigurnosnu barijeru koja razgraničava Izrael od Zapadne obale.

Na drugoj lokaciji, engleski je crtač grafita prikazao ogromno mače koje kao da šapom miče igračku, no zapravo je riječ o svežnju metala na polju prepunom krša i krhotina. Razlog zbog kojeg je Banksy nacrtao mačku jest zbog opsjednutosti Interneta tim kućnim ljubimcem, a YouTube, forumi i društvene mreže prepuni su šaljivih slika i videa mačaka, no sve na uštrb mnogo važnijih i ozbiljnijih tema, poput ove.

Posljednji je grafit iskoristio za savjet: "Peremo li ruke od konflikta između moćnih i nemoćnih, stranu dijelimo s moćnima, a ne ostajemo neutralni".

Banksy je naposljetku publicirao i dvominutni video gdje gledateljstvo poziva na "otkrivanje nove atraktivne destinacije", a prikazuje čitav horor i devastaciju koje je primijetio pri svom posjetu Gazi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara