Bez religije na javnim mjestima: Berlinski okrug "zabranio Božić"

Foto: Shutterstock

SUDEĆI prema napisima koji su se prošlog tjedna pojavili u njemačkom listu Tagesspiegel, neke bi alternativnije četvrti u Berlinu uskoro mogle prestati s javnim proslavama Božića.

Naime, "Weihnachtsmärkte" ili Božićni sajam uskoro bi se mogao održavati pod novim i neutralnijim imenom "Winterfest" (Zimski festival).

U članku tako stoji da je namjera "izbaciti religiju iz jednadžbe" i pobrinuti se da svatko, neovisno o tom je li kršćanin, musliman, židov ili ateist, osjeća povezanost s ovim događajem. Poruka je "bez religije na javnim mjestima", a mnogi su to doživjeli kao "zabranu Božića". Ipak, neki tvrde kako u ovom slučaju nije riječ o antireligijskoj odluci već promicanju jednakosti.

Stoga, u berlinskom okrugu Friedrichshain-Kreuzberg Božić se više neće slaviti u javnosti, a božićna drvca moći će se postaviti samo na unaprijed određenim mjestima. Kršćani koji žele slaviti Božić to će uskoro moći raditi samo u svojim domovima.

Odluke je izazvana željom imama koji su na ulicama Berlina u kolovozu poželjeli proslaviti Ramazan, a stanovnici su se njihovoj želji usprotivili zbog straha od buke. Gradsko je vijeće tako, u nastojanju da sve građane izjednači, zabranilo sva vjerska slavlja na ulicama grada.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara