Big Mac Amerikancima preskup: Hoće li ovo uništiti lance brze prehrane?

McDONALD'S se trenutno oslanja samo na omjer uloženog i dobivenog da privuče goste, tvrdi Wall Street Journal.

Big Mac hamburger (prosječna cijena 3,57 dolara, oko 21 kunu) je preskup većini Amerikanaca. Umjesto toga, McDonald's aktivno promovira cheeseburgere, krumpiriće i pića za dolar.

Tvrtka je čak dodala i pomalo luksuzan hamburger u "jeftinom" meniju: hamburger s cheddar sirom, lukom i slaninom.

Izvršni direktor Don Thompson je upozoravao kako će rast slabjeti jer se marže žrtvuju da se izbori za kupce slabije platežne moći.

Mnogi Amerikanci su zabrinuti zbog povećanja poreza na dohodak, većih cijena goriva i relativno visoke nezaposlenosti, a mnogi lanci brze prehrane to iskorištavaju, nudeći im obroke za jedan dolar.

"Vrijednost je od kritične važnosti u ovom trenutku. Potrošači su i dalje neodlučni, a cijena i omjer uloženog i dobivenog je najveći generator prometa. A promet je najvažniji svim lancima prehrane", izjavila je analitičarka Lynne Collier.

"Takav način poslovanja je nužno zlo", izjavio je ekonomski savjetnik Darren Tristano.

No, nije McDonald's jedini u ovom problemu. Njihov najveći suparnik, Burger King također nudi menije za dolar, kao i treći najveći lanac, Wendy's.

Ipak, i neki dobrostojeći gosti također uživaju u blagodatima jeftine prehrane. Tako John Kurzatkowski, liječnik iz Kalifornije kaže: "Dolazim ovdje jednom tjedno, najmanje. Znam da hrana i nije najzdravija ali uživam u činjenici da sam je platio sam jedan dolar. Neki dan sam pojeo organsku salatu koju sam platio gotovo 9 dolara i razmišljao sam kako sam s tim novcem mogao nahraniti gotovo cijelu obitelj."

"Ako jedan od lanaca prestane s ovom strategijom, ostali će samo uzeti njegove goste. To je gotovo začarani krug", završava Tristano.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara