Česi odlučili da im ovi praznici neće biti toliko "žestoki"

Foto: Shuttertsock

ZBOG čestih slučajeva trovanja metanolom (ove godine od trovanja je preminulo čak 38 ljudi), svaki četvrti Čeh odlučio je da će ovih božićnih i novogodišnjih praznika potpuno izbjegavati žestoka pića.

Sigurna je alternativa, tvrde oni, staro dobro pivo. Česi su ove godine iskoristili i mogućnost koju su im ponudile vlasti u nastojanju da veća potrošnja alkohola tijekom Božića i Nove Godine ne odnese i nove žrtve - besplatno testiranje pića koja su kupili ili koja imaju kod kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Žestoka pića nepoznatog porijekla koja imate kod kuće radije bacite ili iskoristite mogućnost testiranja do kraja prosinca. Ministarstvo je za testove izdvojilo 400 tisuća eura", kazao je ministar zdravlja Leoš Heger.

Testiranje žestokih pića s 20 i više posto alkohola koje inače košta oko 2,5 do pet eura po testu, besplatno je samo za građane, ali ne i za ugostitelje. Uvjet je da daju svoje osobne podatke i gdje je piće nabavljeno, kako bi policija mogla provesti istragu ako se u njemu nekim slučajem nađe otrovni metanol.

"Česi s na testiranje donijeli 5.194 uzorka žestokih pića. Provjerena je trećina, a otkrivena su 194 toksična uzorka od čega je u 61 bila povećana količina otrovnog metanola", rekao je glavni inspektor Vladimir Valenta koji sumnja da u Češkoj još uvijek kruži najmanje pet tisuća litara opasnog pića.

Domaći rum "tuzemak" i votka pića su koja su se našla na udaru, a Česi su uz odricanje od žestokih pića (24% ispitanika), počeli paziti i na porijeklo pića (čak dvije trećine Čeha).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara