Cijeli dan vas proganja jedna pjesma i nikako je ne možete izbaciti iz glave? Postoji "lijek"

Cijeli dan vas proganja jedna pjesma i nikako je ne možete izbaciti iz glave? Postoji "lijek"

Foto: Press

SVAKOM od nas barem se jednom u životu dogodilo da po cijele dane iz glave ne možemo izbaciti (najčešće iritantnu) zaraznu pjesmu koju smo negdje slučajno čuli. Uglavnom, znanstvenici su otkrili lijek.

Studija sa sveučilišta Reading objavljena u Quarterly Journal of Experimental Psychology, otkriva da u takvim situacijama postoji učinkovit lijek - žvakanje gume za žvakanje.

Doduše, istraživanje je provedeno na prilično malom broju sudionika (98), ali pokazalo je da oni koji su žvakali i slušali imaju 33% više šanse da se otarase dosadne pjesme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon što smo sudionicima eksperimenta pustili 'Play Hard' Davida Guette i 'Payphone' grupe Maroon 5, zamolili smo ih da ne razmišljaju o pjesmi sljedeće tri minute, ali da pritisnu tipku svaki put kad na pjesmu pomisle. Oni koji su žvakali imali su bolje rezultate od onih koji nisu radili ništa", govori dr. Phil Bearman, vođa studije.

Inače, fenomen "pjesme koja vas proganja" prvi put je zabilježen u 19. stoljeću, a o njemu su pisali i Edgar Allan Poe i Mark Twain. Znanstvenici tvrde da je 92% pučanstva pogođeno ovim "problemom" barem jednom tjedno.

Pjesme koje bude sjećanja ili emocije (posebno ako neku pjesmu čujete u određenom raspoloženju), puno će vam lakše zapeti u glavi.

Okidač može biti i vizualna stimulacija. Primjerice, prizor djeteta s balonom može vas podsjetiti na "99 Red Balloons". Isto tako, dosađivanje također potiče da vam misli odlutaju i iz sjećanja "iskopaju" neki zaboravljeni hit.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara