Cjenik crkvenih usluga: Provjerite koliko ćete platiti za "oprost od maloljetnosti" ili "oprost od krvnog srodstva"

Screenshot: Zupa-sv-nikole-varazdin.hr

AKO VAS je ikad zanimalo kako i prema kojim parametrima se naplaćuju usluge u crkvama, na stranicama varaždinske Župe sv. Nikole biskupa možete pronaći odgovor.

Naime, tamo je objavljen "Biskupijski taksovnik" prema kojem se naplaćuju razne usluge u župnom uredu. Osim detaljnog popisa crkvenih taksi na stranici stoji i napomena da je u pitanju cjenik biskupija Zagrebačke metropolije, a na njemu postoji nekoliko stavki koje posebno upadaju u oči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim cijena za različite vrste misa i raznih obveza koje valja ispuniti prije crkvenog vjenčanja ili pri pogrebu možete saznati i da ćete "oprost od maloljetnosti" platiti 50 kuna, "oprost od krvnog srodstva" isto toliko, a "jednostavno ozdravljenje ženidbe" 25 kuna.Način na koji se određuju cijene objašnjen je na stranicama časopisa Veritas: "U općem Zakoniku Katoličke Crkve stoje načelne odredbe koje se tiču tih doprinosa, no konkretne odredbe o visini doprinosa prepuštaju se Crkvi u pojedinim zemljama da odluči visinu pristojbi i na koji će se način podmirivati.

Praksa je takva da biskupske konferencije u raznim zemljama donesu opće odredbe o tim doprinosima, a da se neke odredbe prepuste pojedinim metropolijama (= crkvenim pokrajinama), odnosno biskupijama. Sve biskupije Zagrebačke metropolije imaju zajednički "Taksovnik biskupija Zagrebačke crkvene pokrajine (radi se o Zagrebačkoj nadbiskupiji, te o Varaždinskoj, Bjelovarsko-Križevačkoj i Sisačkoj biskupiji). Sve župe i svi pastoralni radnici dužni su se držati tih odredaba i ne mogu tražiti više za pojedine usluge od onoga što spomenuti taksovnik određuje", a ako su vas zbunile neke od navedenih konstrukcija na priloženom cjeniku najsigurnije je da razjašnjenje pokušate potražiti kod svog župnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara