Članica Pussy Riota započela štrajk glađu: Ponašaju se prema nama kao da nismo ljudska bića!

Foto: Guliver Image/Getty Images

JEDNA od članica Pussy Riota, Nadežda Tolokonnikova, objavila je ovog ponedjeljka da će započeti štrajk glađu zbog "robovskih uvjeta" u zatvoru, piše Dazed Digital.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U otvorenom pismu opisala je kako je prisiljena raditi i do 17 sati na dan, uz samo četiri sata sna i jedan "slobodan dan u tjednu": "Neću šutjeti niti mirno gledati kako ljudi s kojima sam u zatvrou kolabiraju pod naporom robovlasničkih uvjeta ovdje. Zahtijevam da se počnu poštivati ljudska prava, zahtjevam da se kamp u republici Mordvinskoj funkcionira u skladu sa zakonom. Zahtijevam da se prema nama postupa kao prema ljudskim bićima, a ne kao prema robovima". To su razlozi koji su je natjerali na štrajk glađu.

Administracija u zatvoru, prema navodima Tolokonnikove, ignorirala je sve njezine zahtjeve već umjesto toga "upotrijebila sve raspoložive mehanizme da stvori pritisak na zatvorenike, tako da je jasno da njezine žalbe neće pomoći nikome već samo još pogoršati situaciju". Nakon žalbe koju je uložila preko svog odvjetnika, Tolokonnikova kaže da je jednoj od njezinih prijateljica uskraćeno pravo na uvjetnu kaznu, a druga je "premlaćivana na dnevnoj bazi" zbog svoje povezanosti s njom.

Tolokonnikova i njezina kolegica iz benda, Maria Alyokhina, služe dvogodišnju zatvorsku kaznu. Optužene su za "huliganizam iz vjerske mržnje" nakon što su u moskovskoj katedrali upriličile protest protiv predsjednika Putina. Treća članica koja je s njima sudjelovala u "punk molitvi", Yekaterina Samutsevich, puštena je na uvjetno služenje kazne prošle godine u listopadu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara