Dadin kanoćal: Samoposluge su idealno misto za uvjerit se da u Hrvatskoj nema GMO-a

Dadin kanoćal: Samoposluge su idealno misto za uvjerit se da u Hrvatskoj nema GMO-a

Foto: Index

POPODNE van dolazi svekrva pa ćete učinit obid. Ne živite zajedno i vidite se jednon godišnje kad se ona popne iz prizemlja na drugi kat.

Kuhate rijetko, ali pekara van je kraj kuće pa vaša dica jedu raznovrsno; danas kifla, sutra burek. Vama je lakše bit na dijeti negoli kužinavat, a muž od vas odavno ništa ne očekuje, to zovete emancipacijon. Okasnili ste uranit na ribarnicu, ali sve šta van triba kupit ćete u dućanu.

Samoposluge su idealno misto za uvjerit se da u Hrvatskoj nema GMO-a. Vi se u te skraćenice uopće ne razumite, vama je EMO, SDP, HDZ ili GMO jedno te isto i što se vas tiče svi navedeni su genetsko-modificirani organizmi.

Banane su jučer bile zelene, a danas su na sniženju, crne ka nokat vašega ćaće nakon sastavljanja ormara. Mušice prelijetaju od njih do bresaka, prodavačica sve zaprskava diditijen, sad na vas neće komarac cilu sezonu. Breskve su domaće, zna se po tome što se prodaju iako su gnjile. Ne kupujete ih jer van se gadi kora, a i kad ih zagrizete kacne van na majcu ili na pločice. To voće jednostavno ne možete kontrolirat.

Uzeli ste jednu papriku jer znate da će se nakon dva dana u njoj raskotit još tri komada. Svekrva vas uvjerava da to ne zove punjena paprika. Mlađa ste generacija pa ne znate kako se šta zvalo prije nepostojećeg GMO-a u Hrvatskoj. Stavljate trideset deka sira u košaricu, padne van na tlev, ali, srićon, odskoči nazad, pa ga uvatite. Jeftiniji sirevi su još elastičniji, da van nedajbože ispadne iz kese, doša bi sam za vama kući.

Raspoloženi ste za izvlačenje lutrije pa odete do zamrzivača i, ne gledajući unutra, izvučete dvi kese smrznute ribe. Jedva čekate doć doma da vidite šta ste ulovili. Kupujete i pečenu kokoš dici, rok trajanja joj je danas do podne, ali izdurat će do obida.

Već dva dana van je natečeno grlo i glupo van je ić doktorici kad antibiotike imate i u mliku. Uzimate tri litra. Čitali ste o tome i nije van nije jasno zašto se narod uzbunio? Ne samo da prisustvo antibiotika dokazuje da je mliko zdravo nego možete uzet lijek i u palačinki!

Ciklu ne jedete već je kupujete ka dodatak ulošcima. Služi van ka kontracepcijsko sredstvo jer ne možete sve riješit glavoboljom. Muž bi se zakleo da ste vi jedina žena koja ima više onih negoli ovih dana u misecu.

Uzimate glavicu salate i voda van curi niz suknju u sandale. Prodavačica objašnjava da oni malo poprskaju salatu da ostane svježa. Vi izgledate ka da ste salatu izronili, a ne izvagali. Tresete njome uokolo ka šta se trese pas iz mora pa vas prodavačica opominje da ne prskate druge ljude. Uvatite prodavačicu za kosu i uronite joj glavu u kutiju salate. Poslovođa doleti i da joj otkaz. Ona za dvi ijade kuna radi u dvi smjene pa zafaljuje i njemu i vama.

Oravi su užegli koliko i vi pa kupujete po kila. Na deklaraciji piše "domaći orasi iz Sjeverne Koreje". Ne znate nabrojit ni sve županije, a kamoli ćete znat di je Sjeverna Koreja. Pretpostavljate da je negdi u Slavoniji.

Kupili ste i domaći kruv ispod peke. Je skuplji, ali kad izidete fitu kruva kroz vrata možete proć samo poprečno. To je jedina namirnica čijin ste omjeron cijene i hranjive vrijednosti zadovoljni.

Učinili ste spizu, teglite doma misečnu plaću u tri kese. Nema šta niste kupili, mesa, ribe, povrća... biće i sutra za ručak.

Kad ste iskrenili lignje iz najlona, vidite da bi guma mogla bit odlična malome za praćku. Razvlačite lignju na troduplu dužinu, a kad je pustite vrcne do susidove terace. Maloj ste vezali dvi lignje za balkonsku ogradu pa skače Usa-usa-usa- sa...Dica se nisu vako zaigrala još otkad ste s pijace donili domaće jabuke. Ni svekrvin zlatni zub nije moga probit kroz koru pa ste ih dali klincima za "na balote". Ima od toga i dvi godine, ali jabuke još stoje u kutiji s igračkama.

Hobotnica se opire iako je zapakirana i vakumirana još prije misec dana. Zovete muža da donese motornu pilu iz garaže, gledali ste Teksaški masakr i ništa ne prepuštate slučaju. Hobotnica je tvrda je i teško se lomi. Taka van je bila i svekrva na početku, ali uvik ste znali od sirovine učinit lešaduru. Vaš muž je najboji dokaz.

Taman je prošlo podne, odmotavate kokoš koja bogu dušu daje. Rastavlja joj se meso od kosti i ustravljeni pratite prijenos zagrobnog života. Srknete kršćene vodice koju čuvate za hitne slučajeve. Dosad van je bilo hitno u dva navrata: prvi put kad ste od svekrve čuli da svaka čestica muževe zemlje ima najmanje pedeset vlasnika, a drugi put kad van je mater rekla da je isto i kod vas. Muž kokoš baca u kontejner za baterije.

Unosite lignje odvanka, dica plaču, ali ne obadajete. Nije ni vama bilo lako kad ste svoga zeca umisto u kavezu našli u pjatu, Ipak, pedagoški ste osviješteni pa dici upalite crtiće. Prošle zime su in umalo atrofirali mišići pa otad pazite da se igraju i vani te da izađu jednon dnevno na čisti zrak. Kad izađu, držite balkonska vrata otvorena. Balkon je 2x2 pa ih možete držat na oku.

Lignje samo triba privrnit na tavi...ulje izgara, emajl puca, lignje ne obadavaju. Izbacite ih vanka, a muž iz ostave donosi bacač plamena kojin lipi katran po krovu kad van prokisne kuća. Privodite ručak kraju. Unosite kremirane lignje, još van ostaje napravit salatu.

Gulite krastavac, a koru lipite po licu. Liti vodite računa o hidrataciji kože koju, zimi, solarijen dehidrirate. Krastavce inače ne volite, gorki su i puni sjemenki pa više pljucate negoli žvačete.

Za ručkon svekrvina dentjera puca pod pritiskon. Srića, osta joj je zagriz u hobotnici, učinit će novu. Žvačete pamidor nesvjesni okusa. Mali plače jer ste mu izili crvenu lopticu. Niste namjerno, okus je isti, nek uzme pamidor iz frižidera pa nek se igra. Kasni ručak van se pretvara u ranu večeru, a sve samo zato jer hranu temeljito žvačete.

Oko 21h proglašavate ručak završenin. Čupate iz pitara od fikusa ispljucanu sjemenku krastavca, već se primio. Nudite svekrvu za kraj toplin napitkon: "Nećete sad kafu, a?"

Ne razumite šta je odgovorila jer joj dentijera škljoca. Dok van je muž oša u zahod i vratijo se, vi ste svekrvu potapšali priko kostiju, podigli dicu ponaosob i zalipili ih babi za obraz (toliko se mučite, a zemlja nije uknjižena) te mahajući, zatvorili vrata iza nje.

Ka GMO u dućanu, tako i svekrva u vašemu stanu. Ne volite je na oči vidit, ali tu je, makar u tragovima. Ne strahujte oće li vas nadživit već učinite što možete da vi nadživite nju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara