Danas je Svjetski dan radija

Danas je Svjetski dan radija

Foto: Shutterstock

SVJETSKI je dan radija. Ove godine obilježavamo ga po prvi puta, a proglasio ga je UNESCO na prijedlog Španjolske radijske akademije.

Prije pojave Interneta - najbrži medij, no radio i dalje jača svoj položaj i utjecaj na medijskom nebu. I cilj obilježavanja Svjetskog dana radija je podizanje svijesti građana o vrijednosti radija, poboljšanju međunarodne suradnje ali i osiguravanje jednostavnog i brzog pristupa svim informacijama. Radio ima nezamjenjivo mjesto u našoj svakodnevici i lako dopire do svekolike publike, podsjetio je na važnost radija tajnik Hrvatske udruge radija i novina Željko Matanić....

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jedini medij koji možete konzumirati uvjek, svugdje i u svakom trenutku. Svi ostali mediji, koliko god oni bili napredni, dostupni i globalni su mediji za koje morate odvojiti pozornost i isključiti se iz svih ostalih zbivanja kako bi se usredotočili samo na njih. To je prednost radija!", kaže Matanić.

Svjetski dan radija koji od ove godine po prvi puta obilježavamo 13. veljače, znak je sjećanja na 1946. kada je osnovan radio Ujedinjenih naroda. Danas u Hrvatskoj postoji 158 komercijalnih radijskih postaja te Hrvatski radio sa tri nacionalna programa i osam regionalnih centara. Podsjetimo kako je najstarija radiopostaja na ovim prostorima, radiostanica Zagreb s emitiranjem počela 15. svibnja 1926., kao jedna od prvih radijskih postaja u ovom dijelu Europe.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara