Današnja mladež seksa se manje od njihovih roditelja, a evo i zašto

Današnja mladež seksa se manje od njihovih roditelja, a evo i zašto

Screenshot: YouTube

DANAŠNJA mladež nije pretjerano zainteresirana za igrice u krevetu. Dok svi još pričaju o studiji koja je pokazala da će mladi između 18 i 30 godine imati manje seksualnih partnera od svojih roditelja, nova studija pokazuje da se čak polovica 20-godišnjaka nije seksala u posljednjih godinu dana.

Studija provedena na 33.000 ispitanika, objavljena u Arhivima seksualnog ponašanja, mjerila je ukupan broj seksualnih partnera čitave dobne skupine, a potom je pomoću složenih statističkih analiza izračunavala broj seksualnih partnera koje će mladi imati prije nego što zađu u srednje godine.

"Ako mladi odluče promijeniti svoje ponašanje kako postaju stariji, primjerice odluče da će imati više seksualnih partnera tijekom 40-ih godina, onda će broj njihovih seksualnih partnera biti drugačiji od prognoziranog. No to bi bilo jako neobično", tvrdi autorica studije Jean Twenge.

Studija je pokazala da će današnja mladež u prosjeku imati oko osam partnera, dok će njihovi roditelji do kraja života imati između deset i 11 partnera. Čak i ako se kasnije odluče na više seksualne aktivnosti, mladi će imati previše posla, jer podaci sa stranice za upoznavanje Match pokazuju da se danas manje od sedam posto njih seksa između dva i pet puta tjedno, dok čak 49 posto njih nije imalo seksualnog partnera posljednjih godinu dana.

Kao da to nije dovoljno šokantno, studija pokazuje da čak jedan od troje 20-godišnjaka nikad nije imao spolni odnos.

"Mislili biste da razmišljaju samo o seksu, no oni su više fokusirani na poslovni uspjeh. U svojim 20-ima oni naporno, a veze i posvećenost partneru shvaćaju jako ozbiljno", tvrdi Helen Fisher, antropologinja na Sveučilištu Rutgers.

Ta ozbiljnost reflektira se i u njihovom shvaćanju rizičnog ponašanja, što je vrlo važan dio seksualne aktivnosti.

"To je generacija koja je odrasla znajući za HIV i AIDS. Kad su njihovi roditelji bili njihove dobi, oni nisu postojali, a bezbrižna ljubav bila je dobra ideja", tvrdi profesor na Sveučilištu Clark Jeffrey Arnett i dodaje da mladi koriste kondome u mjeri u kojoj njihovi roditelji nikad nisu.

Arnett tvrdi da mlađe generacije priče o razuzdanom ponašanju svojih roditelja gledaju kao primjer kako se ne ponašati.

"Ne samo da imaju manje seksualnih partnera nego njihovi roditelji, već i manje piju, manje puše, razina kriminala je upola manja nego prije 20 godina, a pao je i broj tinejdžerskih trudnoća. Sve je to dio trenda manje riskantnog ponašanja", tvrdi.

Vjeruje da su djecu na odgovornije ponašanje potaknule posljedice s kojima su se roditelji suočili.

"Može biti da su djeca vidjela posljedice nepridržavanja pravila, poput visoke stope razvoda, ovisnosti o drogama, velikog broja tinejdžerskih trudnoća i tako dalje, pa su oni malo konzervativniji", ističe.

Moguće je i da je današnje poimanje seksa prije braka, koji više nije tabu, postiglo to da on više nije toliko zabavan. "Nekada je seks prije braka bio izazov", ističe Arnett. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara