Danilo Šerbedžija novi predsjednik Društva redatelja

Danilo Šerbedžija novi predsjednik Društva redatelja

Foto: Hina

DANILO ŠERBEDŽIJA novi je predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja, koje ga je izabralo na izvanrednoj skupštini, nakon što je smijenilo dosadašnju predsjednicu Irenu Škorić i Upravni odbor.

Šerbedžija je na skupštini, održanoj u petak navečer, izabran s 37 glasova, njegov protukandidat Zvonimir Ilijić dobio jedanaest glasova, a jedan je listić bio nevažeći.

Za nove članove Upravnog odbora izabrani su Igor Mirković, Branko Schmidt, Nebojša Slijepčević i Antonio Nuić, smijenivši dosadašnje članove Branka Ištvančića, Nevena Hitreca, Daniela Kušana i Hanu Jušić.

Novi predsjednik redateljske strukovne udruge najavljuje da će u svom mandatu pokušati podići djelovanje Društva na višu razinu u borbi za interese članova. "Borit ću se za interese i prava redatelja, a samim time i za dobrobit hrvatske audiovizualne industrije", rekao je Šerbedžija za Hinu.

Pregovori s HRT-om

Najavio je da će se nastaviti dobra praksa iz mandata Antonija Nuića, među ostalim, Društvo će i dalje raditi na zaštiti autorskih prava članova Društva, te pregovorima s HRT-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Bivšoj predsjednici opoziv je izglasala ista skupština koja ih je izabrala, čak i u većem broju, pa bi se ona trebala zapitati čime je tome doprinijela, nije bilo nikakvih tajni, sve je transparentno, a ista ta skupština koja me izabrala može me i smijeniti", ustvrdio je.

Neposredno prije početka skupštine Irena Škorić je medijima i Društvu redatelja poslala pismo ostavke, koje na skupštini nije uzeto u obzir jer nije bilo potpisano.

U pismu je navela kako ostavku daje zbog "konstantnog pritiska, mobinga i opstrukcije u provedbi programa" što, kao i u medijskim istupima proteklih nekoliko tjedana, povezuje sa svojom namjerom da Društvo osamostali od HAVC-a.

Škorić je na skupštini opozvana s 48 glasova (jedan je glas bio protiv), a za opoziv Upravnog odbora glasovalo je 46 prisutnih članova, dok je troje bilo protiv.

Šerbedžijin prvijenac kandidat za Oscar

Novo vodstvo Društva izabrano je nakon što je na prošloj izvanrednoj skupštini četrnaestero redatelja potpisalo Zahtjev za opoziv Upravnog odbora Društva i njegove predsjednice, a koji je uslijedio nakon više od tri mjeseca tijekom kojih predsjednica Društva i Upravni odbor nisu uspostavili kvalitetnu međusobnu komunikaciju, niti riješili probleme.

Danilo Šerbedžija (1971.) studirao je na The School of Film Sveučilišta Ohio i autor je dokumentaraca, kratkometražnih igranih filmova, televizijskih serija, muzičkih spotova. Njegov dugometražni prvijenac, film "72 dana", bio je hrvatski kandidat za američku nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara