Deset godina od nesreće: Bolje da su poginuli u neznanju nego da su u orbiti bespomoćno čekali smrt

Deset godina od nesreće: Bolje da su poginuli u neznanju nego da su u orbiti bespomoćno čekali smrt

Foto: NASA

NASA je nedavno otkrila da posadi space shuttlea Columbia, koji se 1. veljače 2003. razletio iznad Texasa, nije otkrila da imaju kvar i da neće preživjeti ponovni ulazak u atmosferu.

Shuttle se vraćao sa 16-dnevne misije kada mu se iznad Texasa oštetilo lijevo krilo zbog čega je i došlo do kobne nesreće. Prije točno deset godina, NASA-ini su eksperti morali donijeti tešku odluku i izabrati hoće li posadi reći da neće preživjeti ponovni ulazak i da će im uskoro ponestati kisika, ili će taj podatak zadržati za sebe. Na kraju su ipak odlučili da će ih poštedjeti neugodne istine.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom trenutku nije postojao način da se kvar otkloni, posada je bila predaleko od međunarodne svemirske stanice, a tim koji bi kvar mogao otkloniti nije mogao do shuttlea doći na vrijeme.

Wayne Hale, koji je postao voditelj space shuttle programa u NASA-i, na svom je blogu opisao svoje dvojbe: "Mislim da bi i sama posada radije izabrala ne znati za to što će im se uskoro dogoditi. Ne mislite li da je i za njih bilo bolje da do kraja vjeruju kako su odradili uspješnu misiju i poginuli neočekivano tijekom povratka nego da su ostali bespomoćni u orbiti, znajući da nema spada, čekajući da nestane kisika?"


Hale je ujedno i jedina osoba iz NASA-e koja je javno prihvatila krivnju.

Članovi obitelji svih sedmero astronauta okupili su se danas na komemoraciji, a mnogi su novinarima otkrili svoje životne priče nakon nesreće, ali ni danas ne zamjeraju NASA-i zbog načina na koji pristupili problemu i odluka koja su u tom trenutku donijeli.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara