Digital Journal: Nakon bosanskih piramida, je li ovo hrvatska?

Foto: Secret Dalmatia

NA BLOGU Secret Dalmatia objavljen je tekst koji je zainteresirao ekipu popularnog portala Digital Journal.

Uz njega objavljena je karta iz 1652. godine, nastala na temelju starijeg crteža Šibenčanina Martina Kolunića Rote (iz 1570-ih) koja prikazuje Dalmatinsku zagoru, a iako je autor teksta  Alan Mandić već na samom početku spomenuo da "ovo nije otkriće u rangu s bosanskim piramidama", Digital Journal nije se dao smesti pa svoj tekst započinje upravo riječima: "Nakon bosanskih piramida, je li ovo hrvatski ekvivalent?".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kartu koja je uopće dovela do razmišljanja da su u Zagori postojale piramide nacrtao je 1570. godine Martin Kolunić Rota, a ona prikazuje nešto što autor naziva piramidom (Colina Pyramide). Upravo je to Mandića natjeralo na istraživanje: "Zanimljivo je da bi netko nacrtao piramidu na karti. Legenda? Pučke priče? Nešto toliko staro da se nitko više ne sjeća što je?", napisao je i dodao: "Nedavno sam istraživao sve više o povijesnom području u samom srcu Zagore. Regija je prošla kroz dramatične promjene, a jedno je od najzanimljivijih povijesnih mjesta u zemlji. Ono što je privuklo moju pažnju je selo Ostrogašica koje je dobilo ime po Ostrogotima koji su nekoć vladali u tom području. I onda, proučavajući karte, sam ga ugledao...Karte pokazuju vrlo strmo brdo nazvano Zvonik".Izašavši na teren Mandić je otkrio da na lokaciji postoji nekakva konstrukcija u obliku tvrđave, ali ona bi se mogla objasniti dobrom strateškom pozicijom ukazujući na to da je u pitanju puno mlađa konstrukcija pa je Mandić donio zaključak: "Dakle, je li to 'piramida' sa starih karata? Možda. Ostavio bih prostora za različite interpretacije, ali od svih dokaza na kartama, u povijesti, ostacima tvrđave... Ja mislim da jest. Nakon sati provedenih nad snimkama iz zraka i proučavajući informacije iz raznih izvora, to ima najviše smisla.

Dakle, naravno da nije u pitanju piramida, već povijesni ostaci tvrđave koja je u jednom trenutku iz daljine izgledala kao piramida".

Ipak, ovo je Mandićevo istraživanje u promotivnom smislu očito upalilo jer Digital Journal tekst završava riječima: "Piramida ili ne, istraga je bila samo jedan primjer nedirnute ljepote i neistraženog turističkog potencijala unutrašnjosti Dalmacije, jednog od najzanimljivijih i najneistraženijih dijelova Europe, samo pola sata udaljeno od plaže i hit destinacija kao što je glavni dalmatinski grad Split".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara