Dječaci, zvijezde Split Spot Festivala: Svjetska glazba se dosta promijenila, hrvatska je ostala ista!

Dječaci, zvijezde Split Spot Festivala: Svjetska glazba se dosta promijenila, hrvatska je ostala ista!

Foto: PR

SPLIT SPOT FESTIVAL, prvi festival glazbenih spotova u Hrvatskoj, koji se održava u subotu, 31.svibnja, počet će u podne prezentacijom opreme za video produkciju u hotelu Vestibul. U samom centru grada Kino klub Split prezentirat će svoju djelatnost i opremu koju daje u najam, Spaladium arena približit će redateljima mogućnosti korištenja Arene za snimanje spotova i ostalu produkciju video materijala, a posebno treba istaknuti dolazak renomiranog imena iz ove branše - tvrtke Senna Video Equipment.

U 14.30 sati na istom mjestu održat će se okrugli stol na temu "Financiranje glazbenih spotova". Taj događaj je zamišljen kao druženje redatelja i ostalih zainteresiranih s osobama koje ovu temu sagledavaju iz drugog kuta. Tako će s njima pričati Toni Volarić - direktor programa CMC televizije, Senad Galijašević - Senna - dance zvijezda devedesetih, danas uspješni inovator i vlasnik tvrtke koja proizvodi video opremu, Ilija Brajković - stručnjak za komunikaciju na društvenim mrežama, Toni Kesić - glazbenik, radijski urednik i voditelj, Zondo - član grupe Dječaci i diplomant UMAS-a, Ivo Šćepanović - novinar agencije Central European News i Milan Latković - direktor Split spot festivala.

Večernji program počet će u 20.30 sati na Tvrđavi Gripe. Na filmskom platnu bit će prikazano 30 spotova koji su ušli u finalni izbor SSF-a, a nakon dodjeljivanja festivalskih nagrada koncert će održati grupa Dječaci. Voditelj programa je mladi splitski glumac Stipe Radoja.

Ulaz na festival će biti besplatan do 22 sata, a oni koji namjeravaju doći kasnije morat će izdvojiti za kartu 20 kuna.

Pred splitski koncert Dječacima smo postavili četiri pitanja. Ivo, Vojko i Zondo usporedili su Split iz vremena kada su Dječaci osnovani i danas, glazbu i spotove iz te 2005. i današnje, a otkrili su ikoliko su se oni promijenili u tom razdoblju.

Usporedite Split danas i u vrijeme osnivanja Dječaka...

Ivo Ivo: Osnovali smo se 2005. pod imenom Dječaci, tad još nije postojala Spaladium arena, a sad postoji. Bilo je manje ležajeva, manje apartmana za turiste i vjerojatno manje isključivo kineskih grupacija koje šetaju Peristilom.

Vojko: Tada se još gledala Djevojčica iz budućnosti, a danas smo to nas trojica, tri djevojčice iz budućnosti.

Glazba te 2005. i danas...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivo Ivo: Moguće je da je Shakira tada bila popularna i možda je još uvijek popularna. Ako nije, postat će opet jer je ubrzo Svjetsko prvenstvo u nogometu.

Zondo: Svjetska glazba se dosta promijenila, hrvatska je ostala ista.

Vojko: Sjećam se da se Gego vrtio u O'Hare stalno. Bilo je dosta pjesama tipa "move your body girl". Prije je sve bilo "la-di da-di, we like to party", a danas je "la-da-di-da-DI, we like to parTY".

Spotovi tada i sada?

Ivo Ivo: Pa čini mi se da su tad svi spotovi izgledali kao spotovi Claudije Beni, a da danas svi spotovi izgledaju kao ljubavna priča zagrebačkog zaljubljenog para koji šetaju livadom dok netko od njih dvoje ili od ljudi prisutnih u parku drži za konopčić crveni balon.

Zondo: Tada su domaći spotovi snimani DV kamerama i izgledali su jeftino, sada se snimaju SLR fotoaparatima i tako i izgledaju.

Vojko: Tada su se kopirale osamdesete, sada se kopiraju devedesete.

Možete li sebe usporediti?

Ivo Ivo: Pa to je bilo prije devet godina, bio sam devet godina dalje od smrti nego danas.

Zondo: Bio sam gluplji, manje obrazovan, manje svjestan svijeta, imao sam i širokih hlača u ormaru, znači nisam se još bio stvorio.

Vojko: Tad - mlad. Sad - estrada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?