Dobročiniteljica iz Nepala: Pushpa Basnet proglašena herojem godine

Screenshot: CNN

PUSHPA BASNET, Nepalka koja pomaže djeci koja završe u zatvoru zato što su im roditelji osuđeni za neki zločin pa moraju odslužiti kaznu, proglašena je CNN-ovim herojem godine za 2012., ove nedjelje navečer u Los Angelesu.

Naime, Nepal je jedna od najsiromašnijih zemlja na svijetu i broj mjesta u dječjim domovima prilično je malen pa kad se za djecu zatvorenika ne mogu naći skrbnici, ona često također završe u zatvoru. A Pushpa Basnet (29) odlučna je u svojoj namjeri toj djeci pružiti drugu opciju, javlja CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Katmanduu je otvorila dom u kojem je djeci osigurano obrazovanje, hrana, medicinska skrb i šansa da žive normalnim životom. Također, vodi dnevni program za djecu koja su premlada da bi bila odvojena od svojih roditelja.

"Ova djeca nisu napravila ništa krivo. Jednostavno su ulovljena u nešto što ne razumiju. Želimo u suradnji s Vladom postići to da niti jedno dijete koje to nije zaslužilo ne mora boraviti u zatvoru. Oni zaslužuju bolju budućnost", izjavila je u najavi za događanje.

Od 2005. godine Basnet je pomogla više od 140 djece kroz svoju neprofitnu organizaciju. Za heroja godine izabrana je devetotjednim javnim glasanjem na CNN-u, a ovo joj priznanje donosi i 250.000 dolara kako bi lakše nastavila s onim što radi. Već je dobila 50.000 dolara zajedno sa drugih devet dobročinitelja koji su također bili nominirani za ovu titulu.

Primajući nagradu Basnet je poručila: "Sve ću vas izbaviti iz zatvora i svi ćete doći k meni. Ovo je za moju djecu i za moju zemlju. Hvala svima koji su glasali za mene i vjerovali u moj san".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara