"Dok pecam, znači gledam tornado"

"Dok pecam, znači gledam tornado"

Foto: Tuzlanski.ba

ČITATELJ portala Tuzlanski.ba poslao je fotografiju s jezera Modrac, gdje je neradnu nedjelju proveo pecajući. Međutim, odjednom je bio suočen s pojavom s kojom se još nije susreo.

U opisu fotografije šaljivo je napisao: "Dok pecam, znači gledam tornado".

"U momentu je izgledalo zaista strašno i jezivo, da budem iskren svi smo se pomalo uplašili jer do sada nikada nešto slično nismo vidjeli, za svega par trenutaka vrtlog se formirao i počeo kružiti, a njegova silina pojačavati, izgledalo je kao neka jeziva scena iz filma", rekao je čitatelj za Tuzlanski.ba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, u ovom se slučaju radilo o tzv. "pijavici", vrtložnom vjetru, atmosferskom vrtlogu manjeg razmjera i kratkog trajanja koji se pri izrazito nestabilnoj atmosferi pojavljuje ispod olujnog kumulonimbusa. Obično nastaje iznad vodene površine.

Rotacija u vrtlogu pijavice češće je u ciklonalnom smjeru. Pijavice obično kratko traju, od pet do deset minuta, ali katkad mogu trajati i preko sat vremena.

Brzine kojima zrak kruži oko područja sniženog pritiska u središtu vrtloga iznose od nekoliko km/h pa do 80 km/h u izuzetnim slučajevima. Pijavica silno uzburkava vodu te može potopiti čamce. Prijeđe li na kopno, duž uske putanje kojom prolazi, može nanijeti veliku štetu drveću, građevinama, vozilima i drugim predmetima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara