Dokumentarac koji je potresao Hollywood: Scijentolozi prisluškivali Nicole Kidman i ucjenjivali Toma Cruisea

Dokumentarac koji je potresao Hollywood: Scijentolozi prisluškivali Nicole Kidman i ucjenjivali Toma Cruisea

Foto: Splash

DUGOOČEKIVANI i kontroverzni dokumentarni film Alexa Gibneyja "Going Clear: Scientology and the Prison of Belief" bio je glavna tema prije početka Sundance Film Festivala, a čini se kako prava drama tek slijedi.

Naime, nakon što je film prikazan na festivalu, HBO Documentary Films angažirao je tim od 160 odvjetnika kako bi pregledali film i osigurali se od napada, a Scijentološka je crkva, iako još nisu ni pogledali film, platila oglas u New York Timesu kako bi gledateljima dali do znanja da je film "utemeljen na lažnim informacijama".

Uglavnom radi se filmu prema istoimenoj knjizi Lawrencea Wrighta, a posebnu su pažnju gledatelja privukle optužbe da je čelništvo crkve koristilo metode zastrašivanja kako bi prisilili jednog od svojih najpoznatijih članova, Toma Cruisea, da se razvede od Nicole Kidman.

Nicole Kidman - potencijalni izvor problema 

Prema tvrdnjama Martyja Rahbuna, bivšeg člana i jednog od vodećih ljudi crkve, poglavar David Miscavige bio je sumnjičav što se tiče Nicole Kidman čiji je otac bio poznati australski psiholog (Scijentološka se crkva izrazito protivi psihologiji i psihijatriji), te ju je proglasio "potencijalnim izvorom problema".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u Gibneyjevom filmu govori se da je Nicole pokušala uvjeriti Toma da se distancira od Crkve, a tijekom snimanja Kubrickovog filma "Oči širom zatvorene", Cruise je prestao odgovarati na pozive Miscavigea koji je bio ne samo jedan od njegovih najboljih prijatelja već i njegov vjenčani kum.

"Angažirali su me da pokrenem prekid s Nicole", govori Rathbun i dodaje da je Crkva započela agresivnu kampanju da razdvoje poznati par. Prisluškivali su glumicu, navodno uz Cruiseov pristanak, i snimke slali Miscavigeu, a uz sve to poznatog su glumca analizirali i o njemu prikupljali osobne informacije.

Perverzni seksualni fetiši

Među tim su se informacijama nalazile i one o Tomovim "perverznim seksualnim fetišima" koje je poglavar Crkve koristio kako bi ga ucijenio.

Pokušali su utjecati i na njihovu djecu, Isabellu i Connora, i okrenuti ih protiv Nicole tako da Cruise zadrži skrbništvo.

Cruise i Kidman razveli su se 2001., a glumac je nakon toga postao aktivniji i pretvorio se u glasnogovornika Crkve.

I Kidman i Cruise odbili su pojaviti se u dokumentarnom filmu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara