Dosta vam je simpatičnih životinja, beba i budala? Ovo je 10 YouTube kanala koje morate provjeriti!

Dosta vam je simpatičnih životinja, beba i budala? Ovo je 10 YouTube kanala koje morate provjeriti!

Screenshot: YouTube

AKO PRIPADATE skupini onih koji se već pošteno zasitili videa o simpatičnim bebama, psima i mačkama koje rade "urnebesne" stvari ili pak najobičnijim budalama koji u medijima završavaju zbog vlastite gluposti, vrijeme je da bacite pogled na neke od ovih YouTube kanala.

Neki su poučni, neki duhoviti, ali svi predstavljaju pametan, originalan ili jednostavno zabavan način da na YouTubeu kvalitetno izgubite nekoliko sati.

1. Smarter Every Day


Destin, koji svoje prezime ne želi otkriti zbog, kako sam kaže, "sigurnosti vlastite djece", ima jedan cilj - svakog dana naučiti nešto novo i postati pametniji. Entuzijastični inženjer uz pomoć kvalitetne high-speed kamere želi da s njim učite i pritom se dobro zabavite. Njegov YouTube kanal prisutan je već godinama, a mnogi njegove objave završavaju na portalima diljem svijeta. Stoga, želite li utvrditi gradivo, proučite dobro njegov kanal i provjerite čime se sve zabavljao proteklih 96 epizoda.


2. VSauce

Michael Stevens YouTube kanal VSauce pokrenuo je još 2007., a njegove objave danas imaju po nekoliko milijuna klikova. Sve je započelo temama vezanim za video igre, a vremenom je preraslo u niz poučnih video zapisa koji se bave zanimljivim i ponekad bizarnim pitanjima na koje autor pokušava odgovoriti. Primjerice, zašto sanjamo, što bi se dogodilo kada bismo svi skočili istovremeno ili zašto se ljubimo.


3. Minute Physics

Kada već spominjemo Stevensa, dobro je spomenuti i Henryja Reicha čiji "Minute Physics" također spada u skupinu YouTube kanala koji se bave znanošću. Reich je svoj kanal pokrenuo 2011., a osnovni je cilj učenje učiniti zabavnim. I to mu polazi za rukom. Primjerice, jedna od njegovih, isprva najpopularnijih objava, bio je video o kvantnoj fizici koji se skupio preko tri milijuna klikova. No, bio je to samo početak jer tada su uslijedile mnoge objave koje su bile daleko popularnije. Video "Where is the True North Pole?" u samo dva dana skupio je preko pola milijuna gledanja.


4. Bad Lip Reading

Da se sve ne bi svelo samo na znanost, tu je i "Bad Lip Reading", YouTube kanal anonimnog producenta iz Teksasa koji je postao popularan zahvaljujući sinkronizaciji spota Rebecce Black "Friday". Riječ je o odličnoj zabavi. Naime, autor uzima video zapise i na temelju pogrešnog čitanja s usana, stvara originalne i bizarne sinkronizacije koje skupljaju milijune gledanja. Autor je u intervjuu za Rolling Stone rekao da je tehniku čitanja s usana razvio kada je njegova majka zbog bolesti izgubila sluh, a svoje je početničke greške odlučio pretvoriti u Bad Lip Reading.Tekst se nastavlja ispod oglasa
5. Jash

Krajem prošle godine, glumac Michael Cera te komičari Tim & Eric, Sarah Silverman i Reggie Watts odlučili su pokrenuti vlastiti YouTube kanal. Iako svi odreda imaju uspješne karijere, ovaj zajednički projekt dao im je slobodu koju možda ne bi imali na vlastitim projektima. U slučaju da volite njihov tip humora, ovo će biti prava stvar za vas.


6. ASAP Science

Nakon komedije, ponovno se dobro vratiti na znanost, a ASAP Science odličan je način da to učinimo. Naime, biolozi Mitchell Moffit i Gregory Brown pokušavaju dati odgovore na niz zanimljivih pitanja uz pomoć amaterskih ilustracija, a njihovi pokušaji nailaze na veliku popularnost kod gledatelja. Što je starije, kokoš ili jaje? Ako vas zanima odgovor na ovo pitanje, pridružite se milijunima gledatelja koji su video pogledali.


7. Screen Junkies

Ljubitelji filma vjerojatno već znaju za jedan od ponajboljih YouTube kanala. Naravno, riječ je o kanalu Screen Junkies, a poseban naglasak stavit ćemo na njihovo serijal "Honest Trailers". Iskreni traileri nasmijat će čak i najveće obožavatelje nekih od filmova koji su se našli na njihovom "nišanu". Prvi video ovog tipa objavili su u veljači prošle godine. Radilo se o traileru za "Star Wars: Episode I - The Phantom Menace", a video je dosad skupio preko dva i pol milijuna gledanja. Iz dana u dan videa je sve više, a do danas ih je objavljeno 29. Mnogi smatraju da je riječ o lošem utjecaju na mlade jer autori se koncentriraju samo na negativne strane filmova.


8. Veritasium

Ako ste jedan od zaljubljenika u znanost, vjerojatno ste već upoznati s kanalom "Veritasium". Tvorac Derek Muller do danas ima preko 134 objave i preko pola milijuna "pretplatnika" koji prate njegove objave. A na kanalu možete pronaći podosta zanimljivog sadržaja, od eksperimenata, preko pjesama pa sve do intervjua s nobelovcima. Objave često nailaze na pozitivne kritike znanstvene zajednice pa je tako i Scientific American "Mission Possible: Graphene" proglasio videom tjedna.


9. Vice

Sve je započelo 1994. kada se u prodaji pojavio prvi broj lifestyle magazina "Vice" koji se bavio umjetnošću, kulturom i vijestima iz zemlje i svijeta. No, otada se mnogo toga promijenilo, a mi ćemo se pozabaviti onim u što se Vice vremenom pretvorio. Oni upoznati vjerojatno su već pogledali njihove online serije i dokumentarce i znaju da je riječ o materijalu koji se ne propušta. Teško je pobrojati samo dio vrhunskih dokumentaraca koji su u Viceovoj produkciji nastali tijekom godina. Prepoznavši kvalitetu, HBO je prije nekoliko mjeseci započeo i serijal, a u voditeljskoj se ulozi našao jedan od osnivača, Shane Smith. Neovisno o vašim interesima, na njihovom ćete kanalu pronaći barem nešto što će privući vašu pažnju.


10. Funny or Die/College Humor

I za kraj, ponovno se vraćamo na komediju, a ovog puta možete birati između Funny or Die ili College Humora. Stranicu Funny or Die krajem 2006. osnovali su glumac i komičar Will Ferrell i scenarist i redatelj Adam McKay, a među ključnim ljudima koji su na projektu sudjelovali nalaze se i redatelj Judd Apatow i Randy Adams. Vjerojatno su vam već dobro poznati neki od njihovih video uradaka, a valja spomenuti i kako su mnogi poznati glumci i komičari sudjelovali u skečevima koji su često znali postajati "viralni".


Stranicu College Humor 1999. su pokrenuli Josh Abramson i Ricky Van Veen, a njihova je ideja bila privući mlađe posjetitelje, uglavnom studente. Ipak, prosječnom gledatelju najzanimljiviji bi mogli biti njihovi skečevi koje objavljuju pod nazivom "CH Originals" (ponekad objavljuju i preko deset videa tjedno). Naravno, sve to možete pronaći i na njihovom YouTube kanalu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara