Dragi Lastane, jesam li normalan? Redateljica Irena Škorić u svom će dokumentarcu otkriti sve Lastanove identitete

Foto: Artizana

OMILJENOG i neizostavnog lika iz Modre Laste s radošću se sjećaju mnogi koji su ovaj časopis listali još od 1969. kad je krenula Lastanova rubrika koja postoji i danas.

Mlada redateljica Irena Škorić upravo snima dokumentarac "Dragi Lastane" te ovim putem moli sve one koji su u prošlosti imali sreće i dobili Lastanov odgovor da se jave na njezin oglas POZIV-OGLAS kako bi ih uvrstila u svoj film. To možete napraviti tako da se javite mailom na adresu dragi.lastane.film@gmail.com ili poštom: ARTIZANA (za Dragog Lastana), Poste Restante, 10000 Zagreb, Hrvatska.

Lastanova rubrika vrlo brzo je postala poznata u zemljama bivše Jugoslavije, dok je sam Lastan s vremenom ušao u legendu zahvaljujući kratkim, inteligentnim i duhovitim odgovorima. Pitanja koja su mu postavljala djeca najčešće su se odnosila na ljubavne probleme tipične za adolescentsko razdoblje, iako je bilo i onih socijalne tematike.

Na adresu Modre laste znalo je stići više od petsto pisama tjedno, a neki su u kuverte čak stavljali i desetak dinara ne bi li im Lastan odgovorio. Mladi su se čitatelji ponekad potpisivali nadimcima kao što su Tužan, Nesretna, Suvišan, Razočarana ili Zabrinut, pa je Lastan 1972. izdao Naredbu br. 1 kojom zabranjuje takve nadimke.

Nakon toga na adresu Laste stizala su pisma koja su potpisivali, primjerice, Leteći Nikola Tesla, Sunce na zalazu, Santa leda, Šerif sa Savskog nasipa i slično. Devedesete su godine bile posebno stresne za Lastana jer se zbog rata kod neke djece javio jaki socijalni naboj pa neki od njih u pismima prijete samoubojstvom.

Pravi Lastanov identitet zna samo redakcija Modre Laste, no uskoro će svi identiteti biti razotkriveni u Ireninom dokumentarnom filmu. U njemu će se, naime, prikazati svi Lastani, osim onog aktualnog čiji identitet i dalje zna samo redakcija časopisa.

"Lastan je za mene hrvatski Superman i Batman u jednom. Najbolje čuvana tajna hrvatskog novinarstva. Nikad se nije znalo tko je Lastan, a upravo je on bio jedini spas i pomoć za mnogu djecu", rekla nam je Irena koja će u dokumentarcu intervjuirati i Rudija Aljinovića, novinara i scenarista stripova. Upravo je Aljinović s tadašnjim urednikom Modre Laste Dragutinom Brigljevićem stvorio Lastana.

Neke od članaka iz Lastanove rubrike pogledajte u nastavku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara