Dreser sobova i "čerupač" purica: Najčudniji sezonski poslovi u vrijeme božićnih blagdana

Foto: Shutterstock

OSIM darova ispod bora i uživanja u blagdanskoj trpezi, Božić i Nova godina su i periodi u kojima raste potražnja za raznim poslovima. Neki od njih, poput glumljenja Djeda Božićnjaka, već su tradicionalni i uobičajeni, no u nekim se dijelovima svijeta traže božićni radnici malo drukčijeg kalibra. Uz pomoć Telegrapha, donosimo vam popis najčudnijih božićnih poslova.

Dreser sobova

Ovaj naizgled vrlo zahtjevan posao u blagdansko vrijeme najtraženiji je u Norveškoj. Dobrovoljci prolaze tečaj u trajanju od dva tjedna kako bi mogli raditi s brojnim sobovima koji su u mnogim dijelovima zemlje turistička atrakcija. Posao je vrlo odgovoran, no kako su sobovi vrlo disciplinirane životinje, za 70 kuna po satu, tvrde poslodavci, nećete se previše namučiti.

Dekorater božićnih drvaca

Kupili ste bor, ali imate problema s izborom ukrasa kojima ćete ga okititi? Nema problema, tu je dekorater božićnih drvaca koji će vam rado priskočiti u pomoć. A ukoliko niste nabavili bor,  on će doći u vašu kuću ili stan kako bi ocijenio koja bi vam veličina najviše odgovarala i u kojoj prostoriji. Zatim će čak s vama otići u kupovinu, izabrati najbolje ukrase i nadgledati vaše kićenje bora kako bi se uvjerio da ćete doista imati sretan Božić i to sve samo za 40 kuna po satu.Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Čerupač" purica

Vjerojatno jedan od najčudnijih božićnih poslova na koje možete naletjeti podrazumijeva, kako mu ime i govori, da ste za oko 50 kuna po satu spremni očerupati popriličnu količinu purica. Posao je najtraženiji u Americi i to u vrijeme Božića i Dana zahvalnosti.

Pomoćnik Djeda Božićnjaka

Oni žive u jednom posebnom mjestu na Korvatunturi, planini koja se nalazi u Laponiji u Finskoj, gdje živi i sam Djed Božićnjak.  Najomiljenije jelo im je skočigrah, a povremeno vole pojesti i zobenu kašu. Izrađuju poklone, pripremaju  čestitke i uvježbavaju sobove kako bi bili spremni za Badnjak i uvijek imaju puno posla. A ukoliko im se i vi želite pridružiti, mnoge tvrtke u Americi, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Norveškoj, za to su vam spremne platiti i do 60 kuna po satu."Zamatač" darova

Jedna britanska tvrtka 20-orici svojih vozača kamiona i skladištara plaća da što brže i s ne previše brige umotaju dar, i to koristeći debelu smeđu samoljepljivu traku umjesto običnog selotejpa.  Ova ne baš jeftina usluga od gotovo 50 kuna, nazvana CrapWrap, privukla je više od 500 zainteresiranih u toku od tjedan dana.

Mnoge trgovine u Americi povode se sličnim principom i već početkom 12 mjeseca odabiru najbolje zamatače darova koji su prije toga prošli ne toliko jednostavan tečaj. Njihov je rad mukotrpan, ali plaća od 70 kuna po satu cijeloj priči ipak daje znatno podnošljiviji ton.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara