Ekstravagantni život brunejskog sultana: Palača s 1788 soba, u garaži 110 automobila

Screenshot: YouTube

SULTANAT Brunej ovih dana tema je medijskih priča zbog uvođenja šerijata koji predviđa okrutne kazne za kaznena djela.

Brunej, kojim vlada sultan Hassanal Bolkiah, iznimno je bogat sultanat.

Procjenjuje se kako je sultanova obitelj jedna od najbogatijih obitelji na svijetu, a samo njegovo bogatstvo procjenjuje se na više od 20 milijardi dolara, piše Business Insider.

Bolkiah živi u palači s 1788 soba i 257 kupaonica. To je druga najveća palača na svijetu, a po veličini ju nadmašuje samo nekadašnja carska palača dinastije Ming, Zabranjeni grad u Pekingu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bolkiah ima i garažu sa 110 automobila, staju za svojih 200 ponija u kojoj je instalirao i klimu, a za brčkanje u vodi može birati između pet bazena.

Priče o ekstravagantnom životu sultana i njegove obitelji nisu novost. Sultanov brat, princ Jefri Bolkiah, još je veći ljubitelj automobila i u vlasništvu ima 2300 jurilica. Često se odmara na svojoj luksuznoj jahti koju je nazvao "Sise". Kako bi sve na jahti bilo u skladu s njezinim imenom, pomoćnim brodovima dao je nadimke "Bradavica 1" i "Bradavica 2".

Sultan i njegova obitelj redovito putuju sa svojom pratnjom od 150 ljudi. Bolkiah je američkom Disneyju masno plaćao kako bi svoje likove iz tematskih parkova doveli u Brunej na dječje rođendanske zabave. Na zabavama za odrasle u potocima je tekao alkohol koji se u sultanatu ne može legalno prodavati, a sultana i njegovu svitu zabavljale su ljubavnice.

I mladi članovi obitelji navikli su na trošenje. Robert Rangel, bivši šerif u Los Angelesu koji je godinama bio zadužena za osiguranje sultana u SAD-u, opisao je kako je sultanov 14-godišnji nećak Hakeem jednom prilikom na Beverly Hillsu iskeširao 500 tisuća dolara za dva Bentleyja.

Prema riječima jedne od sultanovih bivših ljubavnica, u ovakvim privilegijama može uživati samo sultanova obitelj, dok za ostale vrijede drugačiji zakoni: "Za sve druge unutar granica Bruneja, Muslimane i ostale, slobode se ograničavaju, i ta ograničenja sada će se nasilno provoditi brutalnim nasiljem".

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara