Engleski kralj Richard III. bit će pokopan u ožujku 2015. godine

Screenshot: YouTube

ENGLESKI kralj Richard III. čije je tijelo pronađeno prije dvije godine ispod općinskog parkirališta bit će dogodine pokopan u blizini mjesta na kojem je prije petsto godina ubijen u bitci, objavili su u četvrtak predstavnici katedrale u Leicesteru.

Ponovni pokop kralja u katedrali bit će 26. ožujka usprkos protivljenju Richardovih dalekih potomaka koji su htjeli da bude pokopan u Yorku, svojem uporištu na sjeveru Engleske iz kojega je vladao 26 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Richard III., zloglasan kao makijavelistički grbavac iz Shakespeareove drame, bio je posljednji engleski monarh koji je poginuo u bitci.

Nakon što ga 22. ožujka presele iz leicesterskog sveučilišta, preko Boswortha, Richard će tri dana biti izložen u katedrali da bi mu građani mogli odati počast.

Richard je poginuo u bitci na Bosworthskom polju kraj Leicestera 1485. i njegovom je smrću prestala postojati dinastija Plantageneta koja je vladala tristo godina. Tom je bitkom okončana 30-godišnja borba za vlast nazvana Rat Ruža.

Nije se znalo gdje je kraljevo tijelo sve dok ga nisu otkrili arheolozi sa sveučilišta u Leicesteru. Prepoznali su ga po zakrivljenoj kralješnici i ranama na glavi, a identificirali pomoću DNA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara