Europska agencija za okoliš objavila rezultate: Koliko su čiste plaže u Hrvatskoj?

Europska agencija za okoliš objavila rezultate: Koliko su čiste plaže u Hrvatskoj?

Foto: Eea.Europa.eu

EUROPSKA agencija za okoliš objavila je novu interaktivnu kartu koja pokazuje kvalitetu vode na više o 21.000 plaža u Europi.

Karti može pristupiti svatko tko planira odmor u Europi i pomoću nje će lako otkriti gdje se nema smisla brčkati, odnosno gdje je voda najviše zagađena. Uz pomoć jednostavne legende u samo četiri boje prikazana je kvaliteta vode (mora i jezera): žarko plavim su označena mjesta vrhunske kvalitete, svijetlo plavom jako dobre, zelenom zadovoljavajuće, a crvenom mjesta koja biste trebali zaobilaziti.

Korišteni su podaci skupljani diljem Europe prošlo ljeto, a dobra je vijest da je čak 83 posto procjenjivanih mjesta dobilo oznaku odlične kvalitete vode. Također, u cijeloj Europi kakvoća vode na samo dva posto kupališta nije ispunila minimalne standarde prema Direktivi o vodi za kupanje te je ocijenjena lošom.

Sva mjesta za kupanje u Cipru, Luksemburgu i na Malti označena su oznakom odlične kvalitete. Također, u velikom postotku plaže su vrlo čiste i u Grčkoj (96 posto), Hrvatskoj (94 posto) i Njemačkoj (90 posto).
 
S druge strane, najviše plaža loše kvalitete vode nalazi se u Italiji (čak 107 mjesta za kupanje, odnosno dva posto), Francuskoj (105 mjesta za kupanje ili tri posto) i Španjolskoj (67 mjesta, odnosno tri posto plaža).

Pogledajte kako stvari stoje u Hrvatskoj, a čitavu kartu možete naći ovdje.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara