Evo kako internet zamišljaju oni koji ga nikad nisu vidjeli ni koristili

Foto: Shutterstock

U VEĆINI je zatvora u SAD-u korištenje interneta zabranjeno, a mnogi su zatvorenici u njima još od 1990.-ih godina stoga ne znaju što je uopće internet ni kakve mogućnosti nudi.

Oni su o internetu čuli od prijatelja i obitelji, na televiziji, radiju i časopisima, no teško im je zamisliti što internet zapravo jest i kako je promijenio svijet.

Novinar BuzzFeeda odlučio je popričati s nekoliko zatvorenika zatvora San Quentin u Kalifornije, a jedan od njih internet zamišlja kao "niz stranica koje se u nedogled povezuju s drugim stranicama". "Znam da na Facebooku možeš pronaći nekoga ako napišu u koju su školu išli i slično, no meni to nema smisla. Aplikacije sam vidio u jednoj emisiji na televiziji. To je tipka koja te vodi negdje, kao primjerice na internetsku stranicu, ali brže", dodao je.

"Nisam znao da je promijenio svijet"

Neki su zatvorenici bili dio programa u kojem su učili o internetu iz knjiga i prezentacija, no nikad praktičnom uporabom. "Nikad nisam vidio internet u zatvoru, a zatvoren sam 1997. godine. CD-i su tada bili velika stvar. Znao sam da internet nazivaju "superautocestom" informacija s razlogom, ali nisam imao pojma da je društvo njime toliko povezano. Nisam znao da je toliko velik i nov, promijenio je svijet. Zamišljao sam aplikaciju kao tipku na mobitelu, ali nisam znao kako ona zapravo funkcionira ni koja je njena uloga", rekao je Tommy Winfrey, 35-godišnjak koji bi mogao u zatvoru provesti čitav život.

"Tko to sve radi i gdje se to sve odvija?"

Jorge Heredia ima 37 godina, a u zatvor je dospio 1998. godine. "Vidio sam reklame za internet i aplikacije na televiziji, ali nikad nisam obraćao pažnju na njih niti sam im pridavao važnost. Mislio sam da su to samo stranice na kojima se ljudi druže i provode slobodno vrijeme", objasnio je svoje viđenje interneta i aplikacija.

"Internet sam zamišljao kao beskrajan prostor ispunjen informacijama o svemu na svijetu. Zbunjivalo me pitanje kako se može od jedne informacije tako brzo doći do druge, a nisam znao ni kako bih to opisao", kaže Chrisfino Kenyata Leal, 44-godišnjak, koji je u zatvoru 19 godina. "Jasno mi je da sve teži k brzini i mobilnosti, ali često se pitam tko to sve radi i gdje se to sve odvija?".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara