Evo što se događa s vašim mozgom kada iskusite deja vu

Evo što se događa s vašim mozgom kada iskusite deja vu

Screenshot: Business Insider

VEĆINA ga je iskusila barem jednom u životu. Osjećaj da ste neku situaciju već doživjeli, neke stvari ili mjesta već vidjeli, poznatiji kao deja vu, zbog kojeg se pitate: zar se ovo već nije dogodilo?

U videu koji donosi Business Insider, producenti Michael Moffitt i Greg Brown donose odgovor na pitanje: što se događa s vašim mozgom kada doživite deja vu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina ljudi doživi deja vu u dobi između 15. i 25. godine života što ukazuje na to da je osjećaj povezan s razvojem mozga.

Također, deja vu je teško istraživati s obzirom na to da nastupa iznenadno i ne događa se tako često. Ono što je poznato, tvrde Moffitt i Brown jest to da je deja vu povezan s aktivnostima medijalnog temporalnog režnja, dijelom mozga zaduženom za dugoročno pamćenje, a koji se odnosi na pogrešku u neuronskoj vezi između rinalnog korteksa i hipokampusa.

Druga istraživanja upućuju kako deja vu doživljavamo pri smanjenoj aktivnosti medijalnog temporalnog režnja, što objašnjava veću učestalost ovog osjećaja kod osoba koje imaju epilepsiju.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara