Evo zašto McDonald´sovi hamburgeri ne trunu

Screenshot: YouTube

McDONALD'SOVI burgeri mogu godinama stajati bez da počnu trunuti.

Prošle godine medijima se proširila priča o 14 godina starom McDonalds'ovom hamburgeru kojem se jako malo toga dogodilo u spomenutom vremenskom roku. David Whipple, čovjek koji je sendvič sačuvao, kaže da ga pokazuje svojoj unučadi kao primjer koliko brza hrana može biti puna konzervansa i kemikalija.

Ali, McDonald's Kanada ponudio je alternativno objašnjenje mušteriji koja im je uputila upit zašto burgeri ne trunu. "McDonald'sovi hamburgeri, krumpirići i piletina su kao i svaka druga hrana, i trunu ako se čuvaju u određenim uvjetima, kazao je  za McDonald's dr. Keith Warriner, programski direktor odsjeka za hranu i kvalitetu na Svučilištu Guelph, piše Business Insider.

On objašnjava: "Pojavilo se puno videa i fotografija koje potkrepljuju činjenicu da, kad se dugo ostave na zraku, McDonald'sovi hamburgeri ne trunu i da je to zbog toga što su puni kemikalija. Prava je istina da su oni kao i svaka druga hrana i da trunu pod određenim uvjetima.

Mikrobi koji uzrokoju truljenje su poput nas: treba im voda, nutrijenti, toplina i vrijeme da se razviju. Ako oduzmemo jedan ili sve te elemente, mikrobi ne mogu nastati i pokvariti hranu.

Na primjeru McDonald’sovog hamburgera, meso gubi vodu u obliku pare za vrijeme pečenja. Također, tostiranjem peciva gubi se određena količina vlage. To znači da je nakon pripreme hamburger relativno suh. Kad se ostavi na otvorenom, dolazi do dodatnog gubitka vlage budući da je vlažnost u većini zgrada oko 40 posto. U nedostatku vlage ili velike vlažnosti, hamburger se jednostavno osuši umjesto da istrune.

Da pokušate napraviti isti eksperiment s domaćim hamburgerom, koji sadrži sličnu količinu vlage i čuva se pod sličnim uvjetima, vjerojatno biste dobili isti rezultat", poručio je.

Valja napomenuti da su ovo izjave liječnika kojeg je angažirao McDonald's, ali na blogu A Hamburger Today nedavno je ekipa također provela slične eksperimente. I oni su došli do sličnog zaključka: "Ne samo da nije trunuo McDonald'sov hamburger, nisu trunuli niti neki domaći. Neki su se stisnuli (pogotovo pljeskavice od govedine), ali nisu pokazivali znakove truljenja".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara