Fantastično skriveno prostranstvo: Najveća špilja na svijetu otvara se za posjetitelje

Foto: Carsten Peter/National Geographic

ŠPILJA Son Doong najveća je na svijetu. Duga je 8,8 kilometara, u njoj se nalazi prva džungla i rijeka, a nalazi se u blizini vijetnamske granice s Laosom.

Svijet je za nju saznao tek 2009. godine, iako je jedan lokalac otkrio ulaz u nju još 1991. Britanci su krenuli u istraživanje tek 18 godina kasnije, a sada je spremna za posjetitelje. Tvrtka Oxalis trenutno provodi probne ture i prima predbilježbe za šestodnevne posjete koji će početi iduće godine, piše Huffington Post.

Čovjek koji je pronašao ulaz u nju nije ulazio jer je prilaz bio prestrm. Posjetitelji će se 80 metara spuštati po užetu kako bi mogli istražiti sve što Son Doong skriva. U prvoj večeri ture kampirat će u blizini golemog stalagmita koji izgleda kao pseća kandža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Strop špilje urušio se prije nekoliko stotina godina, zbog čega tamo raste raskošna džungla, a sada u predjelu koji istraživači nazivaju Edamov vrt obitavaju majmuni i golemi šišmiši. Dijelove tla u špilji prekrivaju fascinantna polja algi. Također, tamo se mogu pronaći rijetki pećinski biseri, koji se formiraju nakon što voda sa stropa kapa, osuši se te za sobom ostavlja slojeve kristala na zrncima pijeska.

Šestodnevna tura košta 3000 dolara, a ako za to trenutno ne možete izdvojiti novac, u "virtualnom proputovanju" provjerite kako izgleda ovo neistraženo prostranstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara