Festival novog cirkusa - festival podrške

Festival novog cirkusa - festival podrške

Foto: PR

OD SRIJEDE do nedjelje Zagreb je domaćin Festivala novog cirkusa. Prvi put u njegovoj devetogodišnjoj povijesti programski je naglasak stavljen na suvremene cirkuske produkcije Istočne Europe, a to ujedno znači i izravnu podršku umjetnicima koje se najčešće zaobilazi, istaknuto je na press druženju u Slastičarnici Zagreb, ne bez razloga. Ulaznice za Festival novog cirkusa najslađe su ulaznice na domaćem kazališnom tržištu; nakon gledanja predstava može ih se korisno reciklirati, odnosno zamijeniti za popust na slastice ove zagrebačke slastičarnice!

"Svjetskim premijerama umjetnika iz Slovenije, Makedonije i Hrvatske, ali i otvaranjem svoje pozornice za adaptacije već postojećih djela, festival želi staviti naglasak upravo na važnost podrške koja u svijetu manifestacija koje jurišaju na siguran uspjeh najčešće izostaje. Mnoge su i hrvatske skupine stasale uz Festival novog cirkusa, te su se iz neprepoznatih i omalovažavanih underground kolektiva, ignoriranih od strane službene politike, prometnule u naše najbolje cirkuske izvozne proizvode. To pokazuje kako povjerenje uvijek treba promatrati kao dugoročnu investiciju", istaknuo je Ivan Kralj, ravnatelj festivala koji organizira zagrebačka udruga Mala performerska scena.Najiščekivanija festivalska premijera svakako je ona splitske skupine Room 100, čija je izvedba zbog ozljede izvođača na Perforacijama morala biti otkazana. Ova grupa akrobata svojom je predstavom "C8H11NO2" osvojila pozornice Europe, nedavno i New Yorka, pa se od "Seed"-a, produkcije koja 24. studenoga igra na zatvaranju festivala u Pogonu Jedinstvo, očekuje puno. Razvoj ove skupine vezuje se uz Festival novog cirkusa još iz vremena kad su cirkuske premijere bile ujedno i posljednje izvedbe predstava, da bi danas takve skupine mogle imati niz poziva za međunarodna gostovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki su umjetnici s ovih prostora u potrazi za napretkom emigrirali sve do Francuske; Dana Auguštin, kći Slovenca i Čehinje iz Ičića, te Makedonac Vasil Tasevski diplomirali su na najvišoj francuskoj cirkuskoj akademiji CNAC. Na svom prvom nastupu u Zagrebu njihove će se se skupine predstaviti malim formama koje su ujedno i svjetske premijere. Ova se izvedbena večer zove "Balkan u Francuskoj" i na rasporedu je u petak, 22. studenoga, također u Pogonu pokraj Save.Osim grčke skupine Ki Omos Kineitai, koju je festival podržao u adaptaciji predstave "IL paRRaiso" (četvrtak, Scena Travno), ugošćuje se i adaptacija predstave "You" Christiana Petera i Borisa Kadina, koja je svoju premijeru doživjela na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama. Ovaj multimedijalni performans s hodanjem po visoko razapetoj žici otvorit će festival u srijedu, 20. studenoga, u Pogonu. Zanimljivo, i u grčkoj i u hrvatskoj predstavi pojavljuje se motiv Harona, lađara koji u Hadu prevozi duše.

Osim Petera koji je probio krute zidove dubrovačkog festivala, ili Room 100 koji su probili institucijski led Splitskoga ljeta, treba istaknuti i cijeli Triko cirkus teatar, skupinu koja se nakon mnogo godina truda uspjela nametnuti i na službenim kazališnim pozornicama. Njihova suradnja s Malom scenom ovjenčana je u nagrađivanoj dječjoj predstavi "Iglica", koja će se također izvesti zadnjeg festivalskog dana.

Raspored cijelog programa dostupan je na festivalskim web stranicama www.cirkus.hr, a ulaznice na prodajnim mjestima Dancing Bear (Gundulićeva 7) i Octopus (Gundulićeva 37) ili na samim mjestima izvedbi u slučaju da nisu rasprodane. Ulaznice je moguće i rezervirati na ulaznice@cirkus.hr.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara