Genijalni Roko Markešić oduševio je njemačke medije: Sa samo 16 godina upisat će studij matematike

Genijalni Roko Markešić oduševio je njemačke medije: Sa samo 16 godina upisat će studij matematike

Foto: CroExpress

ŠESNAESTOGODIŠNJI Roko Sandro Markešić najmlađi je maturant u gimnaziji u Bad Hersfeldu u Njemačkoj. Već sada je prilično siguran čime se želi baviti u budućnosti. S obzirom da mu je matematika najdraži i najlakši predmet, lako je zaključiti da planira taj predmet i studirati.

Roko je dečko kojemu je puno stvari polazilo za rukom. S tri godine je naučio čitati i računati do deset. Direktno iz vrtića je već sa pet godina krenuo u prvi razred. I tu se nije dugo zadržao – prebačen je u treći razred.

Pohađao je skraćeni oblik školovanja, tzv. "turbo razred" pa je tako bio, ne samo dvije, nego i tri godine mlađi od svojih školskih kolega. Do petnaeste godine bio je izuzetno nizak i sitne građe, ali zbog toga nije imao problema sa ostalim starijim učenicima.

"Bio sam najmanji, ali to mi nije bio problem", kaže. Učitelj se pobrinuo da mu škola osigura duple knjige pa je u školu nosio samo bilježnice. Za vrijeme školovanja je bio rado prihvaćen u društvu i razlika u godinama nije se primjećivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvijek se obraduje kada ga prijatelji iz razreda, koji voze automobil, ujutro povezu na nastavu. On je za to premlad. Sa svojim vršnjacima stigne i na nogomet, a zbog nedostatka slobodnog vremena i školskih obveza nerado je odustao od igranja stolnog tenisa. Tijekom ljetnih mjeseci planira odraditi praksu u nekoj frankfurtskoj banci ili burzi. Krajem ljeta je svakako neizostavna posjeta baki i djedu na more u Dubrovačko primorje.

"Već se radujem prijateljima u Slanom i roštiljanju kod bake, gdje je jednostavno sve ukusno", rekao je Roko za CroExpress. Nakon odmora i boravka u Hrvatskoj slijedi start na sveučilištu. Od većih njemačkih gradova, Rokov favorit je München. A ne bi imao ništa protiv Ulma, Kaiserslauterna, Karlsruhea ili Hamburga.

Poslije studija, ovaj mladi prijatelj brojeva je već siguran da želi raditi kao matematički znanstvenik u nekoj banci ili osiguranju.

Rok je rođen 20. prosinca 1998. godine u Schwalmstadtu. Obitelj Markešić, živi već 20 godina u Njemačkoj, dolaze iz Rame u BiH, a prije nego su stigli u Njemačku, živjeli su u Zagrebu. Sestra Sara je maturirala prošle godine u istoj skoli. Rokova mama Daniela radi u vlastitom kozmetičkom salonu, a otac Ante kao fizioterapeut u jednoj hersfeldskoj klinici. Roko obožava nogomet, igra u kadetima JFV Bad Hersfelda, a planira nastaviti i tamo gdje bude studirao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara