George R.R. Martin brani seksualno nasilje u "Igri prijestolja"

Foto: Press

FANOVI sve više izražavaju zabrinutost zbog grafičkog prikaza nekih scena u televizijskog adaptaciji "Igre prijestolja".

Upozoravamo vas da se u nastavku teksta otkrivaju detalji iz četvrte sezone serije i savjetujemo da prestanete čitati ako niste spremni na spoilere.

Iako se u početku kontroverzi pokušao ograditi od serije, autor knjiga George R.R. Martin ipak je stao u obranu producenata i odgovorio na optužbe da serija trivijalizira silovanje. Jedna od scena koja na sebe navukla žestoke kritike jest ona u kojoj Jaime siluje svoju sestru Cersei na grobu njihovog mrtvog sina. Ovdje su se producenti serije odmaknuli od književnog predloška u kojem je taj seksualni odnos bio konsenzualan.

Jedna članica scenarističkog tima serije, Danielle Henderson, dala je otkaz jer je bila "iscrpljena time što je trijumfom muškaraca na račun žena postao glavni narativni pokretač priče".

Martin je rekao New York Timesu da su njegove knjige epska fantazija, ali baziraju se na povijesti jer su inspirirane Ratovima dviju ruža. "Silovanje i seksualno nasilje bili su dio svakog rata koji se ikada vodio, od drevnih Sumerana do danas. Izbaciti ih iz priče koja se koncentrira na rat i moć bilo bi fundamentalno lažno i neiskreno, i potkopalo bi jednu od tema knjiga. Onu da stvarni horori ljudskog postojanja ne dolaze od mračnih gospodara i Orkova, nego od nas samih. Mi smo čudovišta i mi smo heroji. Svatko od nas unutar sebe iza kapacitet za veliko dobro i veliko zlo", kaže Martin.

Povijest je pisanja krvlju i iako fiktivni kontinent Westeros na koji je smještena radnja nije srednjovjekovni Disneyland, nije nimalo mračniji ili izopačeniji od našeg svijeta. "Zvjerstva u knjigama, seksualna i ona druga, potpuno su blijeda u usporedbi s onime što se može naći u bilo kojoj dobroj knjizi o povijesti", odlučan je autor.

Događaji iz knjiga ispričani su iz perspektive različitih likova i Martin kaže kako svoje čitatelje želi staviti u središte akcije, a ne samo rezimirati događaje: "To zahtjeva žive detalje. Ne želim distancu, želim vas staviti u središte Kada je scena u pitanju scena seksa, nekim čitateljima to će biti iznimno neugodno, a taj osjećaj se povećava deset puta ako je u pitanju scena seksualnog nasilja. Ali tako treba biti, neke scene moraju biti neugodne, uznemirujuće, teške", rekao je Martin.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara