Gladijatori oživjeli na ulicama Vječnog grada: Rim proslavio 2766. rođendan

Foto: Gulliver/Getty Images

GRAĐANI Vječnog grada proslavili su 2766. rođendan, a kao i svake godine, vojske glumaca i ovog su puta obilježili osnivanje Rima.

Festival nosi naziv Natale di Roma, a tisuće Rimljana sudjeluje u paradama i ponovnom oživljavanju starog Rima koji je osnovan 753. godine prije Krista. Sva događanja na neki su način povezana s legendom o nastanku grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema legendi, povijest Rima započela je kada se poganski bog Mars, očaran ljepotom vestalke Silvije, ušuljao u hram u gradu Alba Longa kako bi s njom proveo noć.

Kada je rodila blizance, kralj je naredio da se djeca bace u Tiber. No, blizanci Romul i Rem, nasukali su se na obali rijeke gdje ih je pronašla Marsova vučica (i danas simbol grada Rima) i nahranila ih svojim mlijekom. Blizance je odgojio pastir Faustul, a nakon što su odrasli, blizanci su odlučili podići grad na mjestu gdje ih je pronašla vučica. 

Romul je grad sam dovršio 21. travnja 753. pr. Kr. i dao mu ime Roma. U to naselje primao je pastire iz okoline, lutalice i izbjeglice iz Lacija. Tako je Romul bio prvi kralj, a od te godine Rimljani računaju vrijeme.

O najstarijoj povijesti Rima zna se vrlo malo jer Rimljani nisu poznavali pismo, pa iz tog vremena nema pisanih povijesnih izvora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara