Godinama je tvrdila da je crnkinja, a onda su je raskrinkali njezini roditelji

Godinama je tvrdila da je crnkinja, a onda su je raskrinkali njezini roditelji

Screenshot: YouTube

AKO DAN želite započeti bizarnom pričom, ne tražite dalje. Naime, Rachel Doležal, poznata aktivistica i borac za ljudska prava, našla se na udaru kritika nakon što su njezini roditelji medijima otkrili da se godinama pretvara da je crnkinja.

"Ona je naša kći, a oboje imamo europske korijene. Zbunjuje nas i rastužuje njezino ponašanje", rekao je njezin otac Larry Doležal.

Naime, Rachel Doležal predsjednica je ogranka NAACP-a (Nacionalno udruženje za promicanje položaja obojenih) u Spokaneu te profesorica Afrikane na sveučilištu Eastern Washington.

U njezinoj biografiji stoji da je ljubav prema borbi za građanska prava stekla u Mississippiju gdje se zalagala za jednaka prava te da je tijekom života bila žrtva čak osam napada motiviranih rasnom mržnjom.

Međutim, roditelji ove "crnkinje" novinarima su rekli da potječe iz obitelji s češkim, švedskim i njemačkim korijenima, a ocu nije jasno zašto njegova kći pokušava predstaviti se kao crnkinja.

"Tijekom posljednjih 20 godina asimilirala se u afro-američku zajednicu kroz borbu za jednakost pa je možda ti dio odgovora", rekao je Doležal i dodao da je njihova kći prekinula veze s njima jer ne želi da se dozna da su bijelci.

Međutim, stvar postaje još bizarnija jer svojim kolegama u Spokaneu, Rachel je kao svog oca predstavila potpuno drugog muškarca koji je Afro-Amerikanac, a u jednom intervjuu odbila je otkriti je li i sama crnkinja. Ipak, to u svojim objavama na Facebooku redovito čini te često ističe da su njezine kovrče "prirodne".

Iako su glasine o njoj kolale godinama, tek je posljednji "napad" na nju u pitanje doveo vjerodostojnost njezine priče. Naime, Doležal je u veljači izjavila da je u poštanskom sandučiću našla sumnjiv paket i rasističku poruku. Iz pošte pak poručuju da je jedini način na koji je paket mogao završiti u sandučiću jest da ga je tamo stavio netko tko ima ključ ili poštar, što je manje vjerojatno budući da u pošti nemaju podatke o ovom paketu.

Nakon što su je optužili da je sama podmetnula paket, Doležal je izjavila da nikada ne bi lažirala nešto tako ozbiljno.

U intervjuima često spominje i svoje "crne sinove", a najstariji je Iziah.

Larry Doležal tvrdi da je Iziah zapravo njezin posvojeni brat. Naime, prije pet godina, kad je Iziah imao 16, pristao je živjeti s Rachel koja je tako postala njegova skrbnica, ali i Larry i njegova supruga Ruthanne ostali su zakonski roditelji Iziaha.

Doduše, jedina podrška stigla je od kolege iz NAACP-a, Cedrica Bradleyja, koji tvrdi da ga njezina rasa ne zanima i da se radi o velikom borcu za prava manjima: "Svejedno mi je što je. Ne radi se o tome jeste li crni ili bijeli već o tome što možete učiniti za zajednicu".

I za kraj, Larry se još jednom osvrnuo na njezin intervju za Easterner u kojem ističe da je zlostavljana u djetinjstvu, da je rođena u tipiju (budući da u sebi ima i indijanske krvi), da je njezina obitelj lovila lukom i strijelom te da je živjela u Južnoj Africi. Doležal tvrdi da se radi o neistinama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara