Golemi asteroid Toutatis približava se Zemlji

Foto: NASA

GOLEMI asteroid približava se Zemlji kraj koje će proći idući tjedan, a brojni stručnjaci iz tog razloga već imaju svoje oči uprte u nebo.

Doduše, ne stoga što 4179 Toutatis predstavlja opasnost, već stoga što je sa svojih 4,46 kilometara dužine i 2,4 kilometra širine jedan od najvećih asteroida koji dolazi u blizinu Zemlje. Iako, pojam "blizine" ovdje označava da će asteroid u trenutku kad će biti najbliže Zemlji, 12. prosinca, biti od nje udaljen 6,9 milijuna kilometara, što je više od 18 puta veća udaljenost od one između Zemlje i Mjeseca.

Osim toga, željno ga iščekuju i stoga što će otkrivanjem njegova sastava dobiti bolji uvid u početke Sunčeva sustava, a njegov će sastav otkriti promatrajući način njegove rotacije, prenosi National Geographic.

Za vrijeme svog prolaska Toutatis će biti vidljiv običnim teleskopima. On kraj Zemlje prolazi svake četiri godine, a s obzirom na to da se njegova kretanja prilično temeljito prate zaključeno je da neće za Zemlju predstavljati nikakvu opasnost još narednih šest stoljeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara