Google obilježio 40. rođendan Rubikove kocke

Google obilježio 40. rođendan Rubikove kocke

Screenshot: Google

ŽELITE li se danas zabaviti ili ubiti malo slobodnog vremena, skoknite na naslovnu stranicu najpoznatije tražilice na svijetu i tamo ćete pronaći simpatičnu igru.

Naime, uz pomoć miša moći ćete složiti Rubikovu kocku, a riječ je o još jednom interaktivnom doodleu kojim je Google obilježio 40. rođendan ove popularne igračke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rubikova kocka je trodimenzionalna mehanička igračka, koju je 1974. godine izumio mađarski kipar i profesor arhitekture Ernő Rubik. Rubik je igračku prvobitno nazvao "Čarobna kocka" i licencirao je 1980. godine, a ona je doživjela nezapamćen uspjeh, prvo u Njemačkoj, gdje je 1980. proglašena igračkom godine, a zatim i širom svijeta. Do 2005. je prodano preko 300 milijuna primjeraka ove igračke.

Postoji nekoliko inačica Rubikove kocke. U klasičnoj inačici, svaka od šest strana kocke ima 9 kvadratića (u bijeloj, crvenoj, narančastoj, plavoj, žutoj i zelenoj boji), koje treba složiti tako da svaka strana bude jednobojna. Matematičari su izračunali da postoji oko 43 trilijuna kombinacija kocke. Unatoč tome, kocku je moguće složiti u ispod 30 poteza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara