Gospođin dnevnik: Nove naočale

Gospođin dnevnik: Nove naočale

Foto: Index

DANAS sam se probudila sretna. Osjećala sam se sjajno, a tako sam i izgledala. Zaključila sam da je sasvim dovoljna ona jedna žarulja, od pet koliko ih ukupno ima u kupaonici. Usput i štedim.

Ne bi se reklo da patim od nesanice, ni podočnjake nemam. Kao da sam spavala najmanje osam sati. Lice mi je svježe, a nestala je i ona duboka bora između obrva. Možda čak i malo žalim za njom, ipak je tijekom svih ovih godina postala moj zaštitni znak. Ako me se netko ne sjeti isprva, dovoljno je reći da je to ona s borom između obrva. A, ona, pa tako reci, znam tu ženu. Ime je posve nevažno.

Osmijeh mi nije silazio s lica

Tako sam se sebi svidjela da se nisam ni našminkala. Nije bilo potrebe. Stavila sam samo hidratantnu kremu. Mali deblji sloj ovaj put, kad već nema te teške šminke. Ne sjećam se kad sam zadnji put bila tako zadovoljna sobom.

Sredila sam se i krenula u grad po naočale. Došao je i taj dan. Trebaju mi samo za čitanje, sve drugo vidim besprijekorno. Srećom, naočale su danas modni dodatak i stoje mi odlično. Optičar se složio. Dugo smo zajedno birali najbolji model. Poslala sam prijateljici poruku i pozvala je da se poslije nađemo na piću. Htjela sam podijeliti s njom tu nenadanu navalu radosti i napisala sam joj da se napokon osjećam neopisivo seksi. Štoviše, uživam u tome. Znat će o čemu govorim. Ipak spada među one najbliže prijateljice koje znaju sve o meni. 

Hodala sam tako gradom gledajući se u svaki izlog. Osmijeh mi nije silazio s lica. Možda pretjerujem, ali mislim da su me muškarci sa zanimanjem pogledavali. Neki su baš bili zgodni. I žene su promatrale. Kod nekih sam prepoznala tračak zavisti, ali valjda je to tako kad dobra energija i zadovoljstvo zrače iz tebe. Čak ni sunčane naočale nisu zaklonile tu auru tajanstvenosti oko mene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od nelagode me oblio znoj

Ubrzo je stigao i odgovor na poruku. Ali ne od prijateljice. Od klijenta tvrtke u kojoj radim. Slično se prezivaju. Dugo surađujemo, fini gospodin. Za tri mjeseca trebao bi u mirovinu. Napisao mi je da sam njemu uvijek bila seksi i da bi volio vidjeti kako ja to uživam. Nije mu bio uvjerljiv moj odgovor da poruka nije bila za njega.Tako sve kažu, rekao je.

Ispričala sam se na zbrci i brzopletosti i pokušala mu objasniti da nisam imala naočale, ali da ih sad imam. Nove. Mislila sam da će mu to biti dovoljno. Krivo. Poruke su stizale jedna za drugom. Od nevinih prijedloga za kavu pod pauzom, pa sve do vratolomija na uredskom stolu, s naočalama kao glavnim rekvizitom.

Od nelagode me oblio znoj. Debeli sloj kreme na licu zablistao je na podnevnom suncu. Dok sam s mukom čitala poruke na ekranu mobitela, sunčane naočale su skliznule i otkotrljale se niz ulicu. Izgubila sam ih iz vida. Morala sam staviti dioptrijske. Nove. Moje sunčane naočale prolaznici su nehajno šutirali sve dalje i dalje, a ja sam trčala za njima kao dijete za balonom. Uz prodornu zvonjavu približavao se jureći tramvaj. Odskočila sam između tračnica. Kroz prozor tramvaja krajičkom oka ugledala sam neku oznojenu i iscrpljenu ženu s naočalama. U oči mi je upala nevjerojatno duboka bora između njenih obrva.

Najbolje stvari u životu besplatne

Mislim da sam u jednom trenutku kriknula upomoć, jer se skupina dalmatinskih studenata sjatila oko mene. Ponudili su mi vode, a jedan je u sveopćem metežu uspio ugrabiti i sunčane naočale koje su, nekim čudom, ostale neoštećene. Rekao mi da je nije ni čudo što sam tako dezorijentirana, ovakvi vrući dani znaju biti kobni za starije ljude.

Stigla je još jedna poruka. Fini gospodin je pitao mogu li poslati fotografiju s naočalama. Spremila sam ih u torbu i krenula kući. Odjednom je sve postalo neopisivo lijepo. U pravu su oni koji kažu da su najbolje stvari u životu besplatne. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara